Wijngids  -  Wijnproducenten

Domaine de la Romanée Conti

Dit legendarisch Domaine, gekend als “DRC” of “le Domaine” in Vosne Romanée, is het meest gekende van Bourgogne en produceert de meest begerenswaardige en duurste wijnen ter wereld.

Sinds 2011 is DRC gevestigd in een XIde eeuwse kelder van de Benedictijnerabdij van Saint Vivant de Vergy, naast de kerk van Vosne Romanée, in de rue du Temps Perdu. DRC bezit 27,99 hectare in Grands Crus van Vosne Romanée, Chassagne Montrachet en Corton:

Perceel Opp. Eigenschappen
Corton Bressandes 1,19 ha  
Corton Clos du Roi 0,57 ha gestructueerd en ernstig
Corton Renardes 0,51 ha  
Echezaux 4,67 ha elegant, heerlijk zoet, succulent
Grands Echezaux 3,53 ha lichter en fijner dan Echezaux
Romanée Saint Vivant 5,29 ha intellectuele wijn met mineraliteit
Richebourg 3,51 ha geparfumeerd, ontstuimiger dan Romanée Saint Vivant
La Tâche 6,06 ha rustiger en preciezer dan Richebourg
La Romanée Conti 1,81 ha fabelachtig hoogtepunt voor Pinot Noir
Le Montrachet 0,68 ha de grootste witte Bourgogne
Bâtard Montrachet 0,17 ha twee vaten "huiswijn"


Daarnaast bezitten ze ook 0,6 ha in Vosne Romanée Premier Cru die in bulk wordt verkocht. In 1999, 2002, 2006, 2008 en 2009 maakten ze ook Vosne Romanée Premier Cru Duvault-Blochet, een assemblage van de jonge wijnstokken van de zes Grands Crus van Vosne Romanée. De Corton, een assemblage van drie percelen is de enige Côte de Beaune (opgenomen in het aanbod sinds 2009).

Het Domaine produceert jaarlijks 6000 à 8000 kisten, waarvan 450 à 500 kistjes La Romanée Conti. DRC brengt sublieme Bourgogne. Na een mindere periode, bereikte DRC vanaf midden de jaren 1990 fenomale kwaliteitsniveaus, en zeker in de recente millésimes 2010 en 2012. Ook in moeilijker wijnjaren (zoals 2003, 2011 en 2013) doen ze het goed.

DRC werd biodynamisch in 2007 en beheerst zijn terroir en eco-systeem door drainage, pedologisch en microbiologisch onderzoek, aanplanting in hoge densiteit (10.000 à 14.000 wijnstokken/ha, gemiddeld 40 jaar oude wijnstokken), grondbewerking door ploegen, lage rendementen, gebruik van compost en unieke planten die ze zelf door “sélection massale” propageren vanuit la Romanée Conti (de wijnstokken aldaar zijn ongeënt sinds 1945). De menselijke input tijdens vinificatie blijft minimaal. Volledige clusters worden gevinifieerd (100% in gemakkelijke jaren zoals 1999 en 2005, 50% in moeilijke zoals 2004). De gist is natuurlijk, de extractie van tannine is zo zacht mogelijk en de élevage gebeurt in nieuwe eik.

Geen resultaten gevonden voor uw criteria.