Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

Ch. Trotanoy - Pomerol

€ 200,00 (€ 242,00)

Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Trotanoy
Wijnstreek:Bordeaux - Saint Emilion, Pomerol en Satellieten
Score:RP 98+
Foodpairing:Rundsvlees, Wit vlees, Milder wild, Wild met uitgesproken smaak
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Mirobolante Parkerscore, Bewaarwijnen, Wijnig


Niet voor niets beschrijft men Trotanoy als de halfbroer van Petrus. De hoge proportie aan Merlot (meer dan 80%) en het geologisch accident waardoor Trotanoy gedeeltelijk dezelfde compacte blauwe kleigronden bezit, zijn daar niet vreemd aan. Bij de eerste degustatie was Trotanoy (samen met Petrus) al duidelijk hét boegbeeld van Pomerol in 2005. Daar kan geen twijfel over bestaan… Kracht, kracht en nog eens kracht gehuld in praal en pracht. De neus is voorlopig compleet gecomprimeerd met hier en daar een flash van sappig zwart fruit, truffels, kruid met aardse tonen. Massieve tannine, enorme concentratie, een majestueuze “milieu de bouche” op een ongehoorde schaal. Om voor weg te smelten. Ongehoorde grootsheid en densiteit, schouder aan schouder met Petrus. Het geheel wordt opgehemeld door een myriade aan invloeden, nuances en finesses die van geconcentreerde geheel een gevoel van ondraaglijke lichtheid meegeven. Hoe is het mogelijk om zoveel intelligentie en emotie in een wijn te laten uitstralen? Wij hebben er niet het minste idee van, maar het resultaat is magisch. Mijn inziens één van de vijf grootste Bordeaux 2005 die er gemaakt zijn. Opgelet want er is altijd Trotanoy tekort op onze aardkluit, met een productie van slechts een goede twee duizend kistjes per jaar.

IN DE PERS

98+ Robert Parker – The Wine Advocate (Issue # 219 – Juni 2015) – robertparker.com – This blockbuster 2005 is dense ruby/purple, with sweet black cherries, cassis, earth and white chocolate in both aromas and flavors. A strong, mineral-dominated, powerful wine (90% Merlot, 10% Cabernet Franc), it is extremely backward, super-concentrated, and tasting more like blood of Merlot than any other Pomerol. Dense purple, super-rich, and stunning, this wine has at least a 20- to 30-year upside to it. An absolutely spectacular effort from this great terroir, it can be drunk now, but patience will be rewarded. Anticipated maturity: 2020-2040.

95 Robert Parker - The Wine Advocate (Issue #176 - April 2008) - robertparker.com - Complex aromas of sweet black cherries, loamy soil, roasted herbs, coffee, chocolate, and oak dominate the backward, muscular, virile 2005 Trotanoy. Deep ruby/purple to the rim, this broodingly backward, deep Pomerol exhibits admirable intensity, impressive purity, and a long, concentrated finish. Its character is similar to that of the 1998, but with more structure and tannin. I suspect my score will prove to be conservative after a decade of bottle age. Along with Petrus and Lafleur, Trotanoy is the most backward of all the Pomerols. Anticipated maturity: 2017-2035.

93-95 Robert Parker - The Wine Advocate (Issue #170 - April 2007) - robertparker.com - Earthy, sweet black cherries dominate this powerful, virile 2005 Trotanoy. It reveals huge tannin, massive concentration, and formidable depth and intensity. While it may not achieve the greatness of the 1998, it is a stunning wine built for those with considerable patience. Anticipated maturity: 2015-2030+. Drink 2015-2030.

96 Neal Martin - Wine Journal (Februari 2015) - robertparker.com - The Château Trotanoy 2005 has a tough job following the La Conseillante ’05 – this is far more broody and taciturn (as usual) with blackberry, black truffle, a touch of boot polish and lavender. But those aromas are being kept on a very tight leash. The palate is medium-bodied and deceptively complex with beautifully judged acidity, hints of cured meat infusing the red berry fruit, fanning out gently with hints of Provençal herbs and dried blood. This is an understated Trotanoy, perhaps one that might be shouted over by the more “vociferous” Right Bank wine – but it is one of the most nuanced Pomerol ‘05s.

95 Neal Martin - Wine Journal (Juli 2009) - erobertparker.com - Tasted single blind at Southwold. A fabulous Trotanoy that harks back to the glory days. It has a smoky earthy, sous-bois nose with touches of damp moss and liquorices. Good definition and complexity. The palate is very ripe with good weight, fine acidity, mulberry and liquorices towards the finish with an earthy quality just waiting side of stage. Nice harmony and length. Well crafted and full of character. Drink 2015-2030+ Tasted January 2009.

95-97 Neal Martin - Wine Journal (Juli 2007) - robertparker.com - Trotanoy has hit a sweet patch over the last two vintages. The nose is surly and backward like many of Moueix wines, but there is awesome delineation: minerally, violets. The palate is beautifully structured, more feminine than Petrus, wonderful balance with a natural feel to it. A wine not trying too hard to impress: it does not have to. A dash of white pepper on the finish, very very long. Superb. Tasted April 2006.

18,5/20 Jancis Robinson -  JancisRobinson.com (April 2006) - Bright crimson. Fragrant and aromatic. Very smooth, enveloping fresh sweetness on the front palate though certainly not opulent at this stage. This wine is all in the finish, which builds in the most extraordinary way. Quite demanding of the taster. It would be easy to dismiss this wine for its lack of immediate impact but there's a heck of a lot going on there on the back palate. Very, very long. Moueix. Drink 2017-32.

95-100 James Suckling - WineSpectator.com (Maart 2006) - Extremely floral aromas with raspberry and cherry undertones. Full-bodied with chewy tannins and a long finish. This is very structured. Muscular. Best ever?

96+ Ian D'Agata - vinous.com (Maart 2012)
(a blend of 95% merlot and 5% cabernet franc; 3.5 pH; IPT 75;13.9% alcohol): Saturated ruby-red. Pure, fresh aromas of blackcurrant, black cherry, mocha and licorice, lifted by a whiff of violet. Dense, sweet and stuffed with fruit, offering liqueur-like flavors of black cherry and mocha; remains very light on its feet thanks to wonderfully vibrant, harmonious acidity. For such a strapping wine, this boasts very good energy and noteworthy precision. Finishes long and ripely tannic, with repeating notes of milk chocolate and violet. Jean-Claude Berrouet considers this to be "an absolutely classic Trotanoy." I couldn't agree more: it ought to prove to be one of the best 15 or 20 wines of a stellar vintage.

18/20 Michael Schuster - Deep purple; ripe nose of considerable concentration; very rich, dense, fleshy wine with very fine, firm tannins, an unobtrusive balance on a grand scale; long, mouthfillingly ripe and exotically spicy Merlot fruit, naturally sweet, its clay soil revealing itself with a notably different level of density from all the other Moueix wines bar Petrus; in spite of that mouthcoating substance there is also great finesse of texture and great aromatic length. A very grand Trotanoy.

18,5/20 James Lawther - Decanter Magazine (April 2006) - Full-bodied, powerful tannic frame, intense but lively fruit character. Virile, slightly brooding with the extra depth of fruit this vintage provides. Long ageing. Drink 2015-2035.

Trotanoy

Het basisbeginsel dat Trotanoy leidt is superlatieve majesteit. In zijn zelfzekere en beredeneerde stijl, vertoont het de absolute perfectie die slechts enkele Grands Vins kunnen bereiken.

Trotanoy is oud Frans voor « trop anoi » of « trop ennuie » (waarmee verwezen wordt naar de lastige bodembewerking). De wijngaard van zo'n 7,2 hectare is één van de best georiënteerde percelen van Pomerol en is sinds 1953 eigendom van Ets Jean-Pierre Moueix. De bodems kunnen we opsplitsen in enerzijds graves rustend op klei en anderzijds "argiles noires profondes". Beide rusten op een substraat van "crasse de fer" die de wijnen zowel kracht, diepte als complexiteit bezorgen. De wijngaard bleef gedeeltelijk gespaard van de grote vorst die Bordeaux teisterde in de nacht van 19 op 20 februari 1956 en benadert een gemiddelde leeftijd van 35-40 jaar. Hij wordt over het algemeen geplukt over drie halve dagen. De vinificatie gebeurt in ciment en de élevage in de helft nieuwe eik. Trotanoy is uiterst begerenswaardig en grote millésimes mogen vele decennia lang worden gekelderd. Er worden jaarlijks slechts zo’n 2.000 kistjes gemaakt.

Trotanoy zet een indrukwekkende reeks prachtige millésimes verder. Trotanoy 2005 tot 2012 rivaliseren telkens met Pétrus. Geen enkele Pomerol, tenzij misschien Lafeur, kan deze status ambiëren. Vroeger, tussen 1960 en 1975, was dit al het geval en nu dus opnieuw...

Moueix

Christian Moueix is net zoals zijn legendarische vader, Jean-Pierre Moueix, vereenzelvigd met Pomerol. Na zijn studies aan UC Davis eind de jaren 1960, vervoegde hij de Ets. Jean-Pierre Moueix waarvan hij de leiding nam. Zijn zoon Edouard staat nu aan zijn zijde. Hij bestuurt een indrukwekkend imperium dat ondermeer La Fleur Pétrus, Trotanoy en Hosanna omvat in Pomerol, Bélair Monange in Saint Emilion en Dominus in Napa Valley. In 2008 werd hij “Decanter Man of the Year”.