Gericht zoeken
 
Rood op dronk

2013 Saint Joseph - Domaine Aléofane

€ 15,75 (€ 19,06)

Millésime:2013
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:op dronk
Producent:Domaine Aléofane
Wijnstreek:Rhône - Côtes du Rhône
Specifiek:Exclusiviteiten
Foodpairing:Rundsvlees, Wit vlees, Milder wild, Vlezige pasta, Andere lekkernijen, BBQ, Vegetarisch
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Wijnig
Bio:ja


Deze Syrah is afkomstig van granietgronden op Tournon sur Rhône in de Ardèche. De wijnstokken zijn er aangeplant met een densiteit van 8.000 stokken per hectare.

De lente was frisjes in 2013, op het begin van de vegetatieve cyclus. De débourrement kwam laat, rond 20 april, waarna ook de floraison een veertien dagen werd uitgesteld. De fruitzetting verliep prima.

Voor het vierde jaar op rij werd een compost gebruikt die humus produceert. Poeder van rood wier en extract van paardestaart en venkel werden gebruikt doorheen het seizoen. De warme maanden juli, augustus en september lieten de druiven goed rijpen. De véraison rond 15 augustus leidde tot een strenge "vendange en vert" ter compensatie van de overvloedige fruitzetting en de vertraging in de fenolische rijpheid die te wijten was aan de frisse lente. Het fruit verkeerde in een perfecte sanitaire staat en de oogst kon worden afgewacht: op 10 oktober werd de Syrah voor de Saint Joseph binnengehaald. De 2013 is een evenwichtige wijn die de 2010 benadert. De wijn is fris en rijp.

De cuvaison nam 4 weken in beslag. Regelmatige remontages werden uitgevoerd gedurende de dag. Na het verbreken van de chapeau liet Natacha de vaste bestanddelen nog 5 dagen infuseren. De wijn genoot een élevage van 12 maand voor 60% in demi-muids en 40% in pièces. Hij werd gebotteld op 22 oktober 2014. Noch collage, noch filtratie.

Deze robijnrode 2013 Saint Joseph vertoont een kruidige neus met tonaliteiten van cassis, muskaatnoot, zan en cacao. Het werd een hartelijke wijn met een zachte textuur; hij past prima bij "magret de canard aux airelles et fruits rouges".

Domaine Aléofane

De naam Aléofane verwijst naar een denkbeeldig eiland in het boek “Riallaro, the Archipelago of Exiles” van John MacMillan Brown (1846-1935). Wijn werd er aanzien als diabolisch én genezend, en wordt daarom enkel voorgeschreven door geneesheren. Hij lijkt toen al de hedendaagse perceptie over wijn in onze maatschappij te omschrijven: wijn is synoniem voor gezellig samenzijn en genieten maar wordt tevens streng gereglementeerd. Bovendien wijst wetenschappelijk onderzoek vandaag geregeld naar het positieve effect van wijn op gezondheid.
In het boek staat Aléofane voor “the gem of truth”, of de edelsteen van de waarheid, naar analogie met het millennia-oude gezegde “in vino veritas”.

 

Chave

Natacha Chave is een verrassing van formaat. Het is onwaarschijnlijk dat een nieuwkomer met een betoverende wijn de verwachtingen overtreft. Het is zeldzaam dat een wijn zo spontaan boeit. En toch… Na haar studies filosofie bleek haar passie voor wijn te sterk. De naam Chave is een begrip in de wijnbouw, maar ze verkoos haar zoektocht naar kwaliteit geheel zelfstandig in te zetten. Haar ambitie is om in haar geboortestreek, de Noordelijke Rhône, de locale druif de Syrah tot de meest zuivere en perfecte uitdrukking te brengen. Natacha heeft groene vingers: haar werkwijze is geheel ambachtelijk en bijzonder zorgvuldig. Machinaal werken is uitgesloten op zo’n stijle hellingen, zodat alles met de hand gebeurt. Natacha beperkt bewust het rendement en werkt aan de opbouw van een natuurlijke weerstand, eigen aan de wijnstok. Een behandeling met het zaad van fenegriek of bokshoornklaver beschermt de wijnrank tegen een aanval van oïdium. Tegen meeldauw experimenteert ze met palmlelie (yucca), chitine en theeboomolie.