2014 Ch. Haut Bailly - Pessac Léognan GCC | € 65,45 (€ 79,19) |
| ||||||||||||||||||||||||||||
66% Cabernet Sauvignon en 34% Merlot, geplukt tussen 24 september en 15 oktober met een rendement van 43hl/ha. 13% vol. Diep robijnrood. Elegante en geparfumeerde neus met florale toetsen en kersjes. Fris en zuiver in de mond met zachte textuur in een bijzonder elegante stijl. Op en top Haut Bailly. IN DE PERS 94 Neal Martin – vinous.com (Maart 2018) 94 Neal Martin – robertparker.com (Maart 2017) 91-93 Neal Martin – robertparker.com (April 2015) 96 Antonio Galloni - vinous.com (Februari 2017) - The 2014 Haut-Bailly has turned out beautifully. Dark, sumptuous and expressive, the 2014 exudes depth and finesse. Ample and resonant on the palate, with striking depth, the 2014 possesses exceptional balance and class. Hints of smoke, tobacco and licorice infuse the deep, creamy finish. Drinking window: 2020 - 2039 95 James Suckling – jamessuckling.com (Februari 2017) - A very well-made, modern wine with ripe cherry and cassis notes but rather discrete oak. The bright fruit and lively acidity balance the moderately dry tannins very well, and the finish is long and quite complex. Compacted. Needs time to open. Beautiful. 93-94 James Suckling – jamessuckling.com (April 2015) 94 James Molesworth - winsespectator.com (Februari 2017) - This shows admirable density for the vintage, with a strong loamy echo amid the core of dark currant, fig and plum compote flavors. Loads of tobacco and tar details join in on the finish, while the fruit easily keeps pace. Rock-solid. Best from 2020 through 2035. 6,665 cases made. 18,25/20 of 94/100 Jane Anson – Decanter Magazine – decanter.com (April 2015) 18-19/20 La Revue des Vins de France (April 2015) 92 Jean Marc Quarin (April 2015) 95 Wine Enthusiast (April 2015) 17,5/20 Bettane & Desseauve (April 2015) Haut BaillyHaut Bailly is een “essentiële” Pessac Léognan. Zijn wijnen markeren de proever volgens “l’esthétique à la française” die door dichter André Gide beschreven wordt als “rien de trop”. Omwille van dit classicisme herinnert Haut Bailly meer aan Haut Brion of La Mission dan aan Pape Clément of Smith Haut Lafitte. De wijngaard is een homogeen geheel van 30 hectare te Léognan, tien kilometer ten Zuiden van Bordeaux. Hij is beplant met 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en 6% Cabernet Franc. Jaarlijks worden er zo’n 160.000 flessen geproduceerd. Voorgaande eigenaars waren Firmin le Bailly, Laurent de Lafaurie, baron de Monbadon, Alcide Bellot des Minières en Jean Sanders. Haut Bailly was Belgisch tussen 1955 en 1998. Sindsdien behoort het toe aan Robert G. Wilmers die de M&T Bank dirigeert in Buffalo, New York. Zijn echtgenote Elisabeth is een française. In de recentere wijnjaren 2005, 2006, 2008, 2009 en 2010, herkennen we de gebruikelijke elegantie, finesse en aromatische complexiteit maar het gebalder en intenser karakter is nieuw. We danken deze “tour de force” aan een meer beheerst rendement en het plukken op optimale rijpheid. Reeds sinds 1967 is er een tweede wijn, la Parde de Haut Bailly, en sinds 1987 zelfs een derde, een generieke Pessac Léognan. Die strengere selectie maakt van La Parde een even elegante en complexe wijn als de Haut Bailly van twintig jaar terug. SandersRobert G. Wilmers bracht de kwaliteitswijnen van Haut Bailly op een hoger echelon. Véronique Sanders van Beek, de kleindochter van de vorige eigenaar, is hier in grote mate voor verantwoordelijk samen met de getalenteerde Gabriël Vialard. |