2014 Beaune 1er Cru Les Perrières - Domaine de Montille | € 39,00 (€ 47,19) |
| ||||||||||||||||||||||||||||||
Ook al is de Côte de Beaune geschikt voor de wijnbouw van beide bourgondische druivesoorten (zowel de witte Chardonnay als de rode Pinot Noir), toch is er in Beaune een voorkeur voor rode wijnen met 363 hectare Pinot Noir (waarvan 281 in 1er Cru) op een totaal van 410 hectare aangeplant. In het begin van de XXste Eeuw waren de wijnen van Beaune even gewaardeerd als deze van Volnay, Pommard of Corton. De naam les Perrières verwijst naar de steengroeven die lang nabij de wijngaarden lagen. In tegenstelling tot de Beaune les Sizies, is de bodemsamenstelling van Beaune les Perrières bijzonder rijk aan mergel en kalk bovenaan aan de helling (dichtbij het lieu-dit les Fèves). De wijngaard van Domaine de Montille omvat er maar 0,64 hectare. IN DE PERS 90-92 Neal Martin - erobertparker.com (Issue #222 December 2015) - The 2014 Beaune 1er Cru les Pierrières, 30% lost through hail and one-third whole bunch, has a stoic, tight-lipped bouquet with broody black fruit holding everything back. The palate is smooth on the entry with grainy tannin, a fine line of acidity and a mineral core surfacing towards the finish, infusing the black and red fruit. I like the sustain here as it gently fans out. This is definitely worth seeking out. Drink 2017-2032. Domaine de MontilleSinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne. |