Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2012 Barolo Lazzarito - Vietti

€ 139,99 (€ 169,39)

Millésime:2012
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Vietti
Wijnstreek:Piemonte - Piemonte
Score:AG 96
Specifiek:Exclusiviteiten
Foodpairing:Rundsvlees, Milder wild, Wild met uitgesproken smaak, Andere lekkernijen, Risotto
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bewaarwijnen, Mirobolante Parkerscore
Netto E.P./fl. excl. BTW € 139,99
Netto E.P./fl. incl. BTW € 169,39


Lazzarito is een "single Cru" wijngaard van slechts 1,7 hectare op klakhoudende kleigronden gelegen in Serralunga d’Alba. Hij is gemiddeld 39 jaar oud en werd aangeplant op een densiteit van 4.500 voeten per hectare. Het rendement per hectare is laag, met slechts 26 hl/ha. De druiven worden zachtjes gekneusd, waarna het sap gedurende 27 dagen gist op cuve à 30-32°C. Dagelijkse remontage en pigeage, gevolgd door malo-lactische gisting op barrique en élevage (7 maand in Franse barrique en 25 maand in Sloveense foudres). Ook deze 2012 werd ongefilterd gebotteld in juli 2015. Lazzarito is één van de meest vermaarde Crus van Serralunga d’Alba en een moderne interpretatie van Barolo.

Deze ultra verfijnde Lazzario 2012 kleurt diep granaatrood. Hij is rijkelijk rond met een hemels zachte textuur en intens aromatisch met tonaliteiten van vijgen en pruimpjes. Deze immense Barolo komt élégantissime uit de hoek tot in de onwezenlijk lange finale. Maar het is zijn Nebbiolo parfum dat zo betovert... Spontaan denken wij aan het theaterstuk Le Souper met Claude Rich en Claude Brasseur (ook een aanrader) waarin de grote diplomaat Talleyrand de bruut van een Minister van Politie Fouché een grote Cognac doet appreciëren tijdens een onderhandeling. "Maintenant on pose le verre et on en parle". Je kan leven met alleen de neus. Wat een overheerlijke, grandioze wijn! Excellent en één van de grootste in ons assortiment anno 2017.  Laat hem tot zijn recht komen bij wild, rood vlees en kazen en decanteer een uur of twee vooraf in uw mooiste karaf. Succulente Barolo!

IN DE PERS

96 Antonio Galloni – vinous.com (Maart 2016) - The 2012 Barolo Lazzarito impresses for its precision and class, two qualities that aren’t easy to find in wines from this Serralunga site. Iron, smoke and white pepper lift from the glass in a vertical, structured Barolo endowed with real pedigree. A rush of pomegranate, red cherry jam, wild flowers and blood orange meld into the huge, bright finish. In 2012, the Lazzarito reconciles power and finesse like few vintages in the past. For the last few years, the Lazzarito has been knocking on the door of the big boys in this lineup, the Rocche and Ravera. Today, the Lazzarito makes a strong statement that it has arrived. Drink 2022-2042.

94 Monica Larner – The Wine Advocate Issue #255 - robertparker.com (Juni 2016) - This Barolo offers the trademark power and integrity that is so distinctive of wines made in Serralunga d'Alba. The 2012 Barolo Lazzarito delivers muscle, brawn, and an endearing sense of confidence and determination. The is a lovely interpretation that opens to dark fruit aromas that are sharply framed by spice, tobacco, tilled earth and cooling menthol. The overall effect is generous, well-structured and full-bodied. This wine is poised to age over the next twenty years. Drink 2018-2035.

Vietti

Vietti is één van de allerbeste Cantina’s in Piemonte. Het is een familiale onderneming in een streek waar de mentaliteit goed aansluit bij de onze en die al generaties lang heerlijke wijnen maakt. Opgelet: ons enthousiasme voor deze exquise wijnen is besmettelijk!

Hard to go wrong with anything they make.
Antonio Galloni - vinousmedia.com

I have been purchasing Vietti wines since the 1971 vintage, and they never disappointed…
In top vintages, these big-styled Barolos easily last three decades or more.
Robert Parker Jr. - robertparker.com

Currado

If forced to inhabit a desert island that only served the wines of a single producer, I would want Luca Currado to be that supplier. He excels at everything he does from his castle perch at the heart of Castiglione Falletto.
Monica Larner - robertparker.com