2016 Ch. de Fonbel - Saint Emilion GC | € 19,00 (€ 22,99) |
| ||||||||||||||||||||||||||||
Dit noemen we volmondig en rijp! 2016 Château de Fonbel is een heerlijke Saint Emilion met allure en panache. Als u hemelse tannine en perfect evenwicht zoekt, bent u hier al gearriveerd. Voor de rest: stralende framboosjes en pruimpjes agrementeren de neus, terwijl de proefervaring in de mond zijdezacht en soepel overkomt met die zuivere aroma’s van rode bessen (en dat vleugje fumé). Ook al lijkt deze charmeur nu al vrij toegankelijk, toch kan u uitgesteld plezier verwachten. Sade zou zingen: “a smooth operator”… De élevage gebeurt voor 30% op eik en voor de rest op cuve. Met een productie van zo’n 100.000 flessen kan de 2016 vele dorstigen lessen, maar de klanten van Vyncke-Daels eerst! Fonbel ligt hiermee in de lijn van de andere volbloeden in de stal, het zo mooie Moulin Saint Georges en het legendarische Ausone, maar dan wel tegen een vriendenprijs. Bravo aan Pauline Vauthier en haar team! IN DE PERS 88 Neal Martin – vinous.com (Januari 2019) 88-90 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #230 - robertparker.com (April 2017) 89 Antonio Galloni – vinous.com (Januari 2019) 88-91 Antonio Galloni – vinous.com (April 2017) 91 Lisa Perrotti-Brown - robertparker.com (December 2018) 90-91 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2017) 91 Jane Anson – decanter.com (April 2017) 89 Tim Atkin – timatkin.com (April 2017) 88-90 Roger Voss – wineenthusiast.com (April 2017) 90-91 Bettane & Desseauve (April 2017) 16-17/20 Gault & Millau (April 2017) de FonbelDe familie Vauthier van Ausone bezit ook Château de Fonbel dat een charmante en vrij intense Saint Emilion levert tegen een vriendenprijs. De wijngaard omvat 16 hectare op een perceel dat er 19 telt ten Zuiden van Saint Emilion onder Ausone en Moulin Saint Georges nabij Monbousquet. Het terroir bestaat uit zanderige klei, graves en zand die gemiddeld zo’n 25 jaar geleden werd aangeplant met 70% Merlot, 16% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot en -zowaar- 7% Carmenère. Dit laatste curiosum wordt binnenkort misschien hergrift. VauthierAlle krediet voor de heropstanding van het grandioze terroir van Ausone komt toe aan Alain Vauthier. Er zijn geen externe consulenten op Ausone: de assemblages worden gedaan door Pauline Vauthier en Phillippe Baillarguet, de keldermeester sinds 1996. De familie Vauthier bezit 80 hectare in Saint Emilion. Naast Ausone zitten ook de Fonbel, Haut Simard, Simard, Moulin Saint Georges en La Clotte in hun portefeuille. |