2014 Meursault Narvaux - Domaine Michelot | € 32,75 (€ 39,63) |
| ||||||||||||||||||||||||||||
Gevalletje value-for-money. Schurkend aan superwijngaard 1er cru ‘Genevrières’ ligt Meursault’s ‘Narvaux’. Het kwalitatief hoogstaande familiebedrijf Michelot maakt optimaal gebruik van deze ligging en de historische 80-jaar oude stokken die vrijwel direct op de moederrots van harde kalksteen groeien. Resultaat: een gebalanceerde, minerale en zeer finesserijke Meursault. In Vivino staat deze wijn in de Top 3 van Witte Bourgognes onder de €50 euro door Belgische en Nederlandse Vivino-gebruikers. ‘Very Meursault’ zoals Stephen Tanzer zegt. De wijn Na de handmatige oogst worden ze met luchtdruk geperst om de subtiele smaken te behouden. Finesse is het kernwoord. De vergisting op roestvrijstaal en rijping op slechts 15% nieuw hout benadrukt de elegantie en frisheid, en voorkomt heftige aroma’s van houtinvloed of oxidatie. In totaal rijpt de wijn 18 maanden. Je kunt hem zeker tot 2025 bewaren, maar trek je de kurk nu uit de fles dan heb je rokerige geuren van vuursteen, rijpe citroen, karamel en vanille mooi gedefinieerd. De wijn heeft een mooie balans en kenmerkt zich door precisie, een zoute impressie met rijpe zuren ingepakt in een laagje vet. Een mooie structuur die een goede leeftijd garandeert. Foodpairing: Bij een grootheid als deze eet je in boter gebakken grietbot met bloemkool, hazelnoot en beurre noisette en lamsoor of een mooi vegetarisch gerecht met tuinboontjes, Mont d’Or kaas, amandel, geroosterde pastinaak en olijfolie-soya vinaigrette. Aan tafel! De wijngaard IN DE PERS 91 winespectator.com 90 Stephen Tanzer- vinous.com (September 2016) Domaine MichelotDomaine Michelot bestaat al zes generaties en produceert heerlijke Meursault. De huisstijl bestaat uit intense en verrukkelijke Meursault met oog voor immens genot vanaf (een latere) vrijgave en over de middellange termijn. MestreDomaine Michelot bestaat al zes generaties. Sinds 1993 consolideerde schoonzoon Jean Francois Mestre vier familiale entiteiten tot één Domaine van 22 hectare, dat heerlijke Meursault produceert. Het is dus vrij uitgestrekt voor Bourgogne en voorzien van ruime en goed onderhouden kelders. Het is bovendien een bijzonder sympathieke familie met een pientere zin voor humor. Gelach hoor je altijd en overal, terwijl ze de best mogelijke wijn maken en dat mét animo! Vandaag is Nicolas Mestre de “dude” aan het roer. Met zijn coole haardos lijkt hij wel een hippe Kiwi winemaker. Dit is niet toevallig: hij leerde de knepen van het vak onder meer in Marlborough. Nicolas brengt vandaag fijnere en meer minerale wijnen, met meer remontage, minder pigeage en batonnage en minder nieuwe eik (gemiddeld 15%). Volgens hen moeten de wijnen mee evolueren met de hedendaagse eetgewoonten met minder boterige en vette gerechten. |