Gericht zoeken
 
Wit op dronk

2014 Meursault Narvaux - Domaine Michelot

€ 32,75 (€ 39,63)

Millésime:2014
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:op dronk
Producent:Domaine Michelot
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:ST 90
Foodpairing:Wit vlees, Witte vaste vis, Gerookte vis, Zalm, Risotto, Schaaldieren & Zeevruchten
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten


Gevalletje value-for-money. Schurkend aan superwijngaard 1er cru ‘Genevrières’ ligt Meursault’s ‘Narvaux’. Het kwalitatief hoogstaande familiebedrijf Michelot maakt optimaal gebruik van deze ligging en de historische 80-jaar oude stokken die vrijwel direct op de moederrots van harde kalksteen groeien. Resultaat: een gebalanceerde, minerale en zeer finesserijke Meursault.

In Vivino staat deze wijn in de Top 3 van Witte Bourgognes onder de €50 euro door Belgische en Nederlandse Vivino-gebruikers. ‘Very Meursault’ zoals Stephen Tanzer zegt.

De wijn
Wil je weten wat mineraliteit in wijn is? Drink dan deze ‘Narvaux’ van terroirspecialist Michelot. De 80-jaar oude stokken gaan diep de grond in. Althans, zo diep als ze kunnen komen, want op 50 centimeter onder de grond bevindt zich de moederrots van harde kalksteen. Dit zorgt voor finesse, rokerigheid en een mooi zilt mondgevoel. Maar voordat je dat allemaal kunt proeven moeten de druiven natuurlijk geoogst worden.

Na de handmatige oogst worden ze met luchtdruk geperst om de subtiele smaken te behouden. Finesse is het kernwoord. De vergisting op roestvrijstaal en rijping op slechts 15% nieuw hout benadrukt de elegantie en frisheid, en voorkomt heftige aroma’s van houtinvloed of oxidatie. In totaal rijpt de wijn 18 maanden. Je kunt hem zeker tot 2025 bewaren, maar trek je de kurk nu uit de fles dan heb je rokerige geuren van vuursteen, rijpe citroen, karamel en vanille mooi gedefinieerd. De wijn heeft een mooie balans en kenmerkt zich door precisie, een zoute impressie met rijpe zuren ingepakt in een laagje vet. Een mooie structuur die een goede leeftijd garandeert.

Foodpairing: Bij een grootheid als deze eet je in boter gebakken grietbot met bloemkool, hazelnoot en beurre noisette en lamsoor of een mooi vegetarisch gerecht met tuinboontjes, Mont d’Or kaas, amandel, geroosterde pastinaak en olijfolie-soya vinaigrette. Aan tafel!

De wijngaard
Sta je in de Narvaux wijngaard, dan zie je de beste terroirs van Meursault om je heen. Grenzend aan Genevrières, uitkijkend op Perrières, Charmes, Poruzot en Goutte d’Or. Narvaux kenmerkt zich door een net iets koelere ligging, maar wel op het zuiden, dus met volop zon en rijpe druiven. De moederrots komt meteen onder een 50 centimeter toplaag waardoor de druiven extra hard moeten werken voor hun voeding.

IN DE PERS

91 winespectator.com
High-pitched, offering toasted sweet spice, lime blossom, citronella, mineral and nut oil aromas and flavors. Well-defined, intense and taut, with a stingy finish for now, but the potential is there.

90 Stephen Tanzer- vinous.com (September 2016)
Pale yellow. Peach, orange, spicy oak and grilled almond on the nose. A distinct step up in energy and lift from the Clos Saint-Félix, showing much more mineral spine to its lightly saline flavors of citrus fruits, hazelnut and spices. Very Meursault but in a firm style, with the backbone to evolve gracefully. Finishes with sneaky orange zest persistence. Drink 2018-2014.

Domaine Michelot

Domaine Michelot bestaat al zes generaties en produceert heerlijke Meursault. De huisstijl bestaat uit intense en verrukkelijke Meursault met oog voor immens genot vanaf (een latere) vrijgave en over de middellange termijn.

Mestre

Domaine Michelot bestaat al zes generaties. Sinds 1993 consolideerde schoonzoon Jean Francois Mestre vier familiale entiteiten tot één Domaine van 22 hectare, dat heerlijke Meursault produceert. Het is dus vrij uitgestrekt voor Bourgogne en voorzien van ruime en goed onderhouden kelders. Het is bovendien een bijzonder sympathieke familie met een pientere zin voor humor. Gelach hoor je altijd en overal, terwijl ze de best mogelijke wijn maken en dat mét animo! Vandaag is Nicolas Mestre de “dude” aan het roer. Met zijn coole haardos lijkt hij wel een hippe Kiwi winemaker. Dit is niet toevallig: hij leerde de knepen van het vak onder meer in Marlborough. Nicolas brengt vandaag fijnere en meer minerale wijnen, met meer remontage, minder pigeage en batonnage en minder nieuwe eik (gemiddeld 15%). Volgens hen moeten de wijnen mee evolueren met de hedendaagse eetgewoonten met minder boterige en vette gerechten.