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Rood Bewaren

2015 Volnay 1er Cru Les Taillepieds - Domaine de Montille

€ 94,50 (€ 114,35)

Millésime:2015
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:NM 94-96
Foodpairing:Wit vlees, Milder wild, Harde, minder uitgesproken kazen, Wild met uitgesproken smaak
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten, Mirobolante Parkerscore
Bio:ja


Volnay est le fief du domaine familial. Niché à flanc de coteau, le vignoble de Volnay a longtemps conquis le cœur des ducs de Bourgogne qui en possédaient une bonne partie.
Le lieu-dit réputé "Les Taillepieds" tirerait son nom de sa forte pente et surtout de petits cailloutis tranchants sur laquelle les vignerons se « tailladaient les pieds » en bêchant la terre. Il est situé au levant / sud, en milieu de coteau fait d'argile brune claire et d'un petit cailloutis en abondance.
Le Volnay « Les Taillepieds » a peu à envier aux grands vins de la côte de Nuits : c'est un modèle de pureté aromatique, de précision et de rigueur dans la construction. La définition du nez est précise, pure, souvent florale, toujours minérale et épicée. La bouche est charpentée avec une trame tannique très serrée, dense, minérale.
Tous ces éléments, le minéral, la pureté, la rigueur et l'élégance évoquent un édifice cistercien qui, comme les abbayes, semble défier le temps. En effet, un « Taillepieds » peut vieillir et rayonner des décennies.

IN DE PERS

94-96 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #228 – robertparker.com (December 2016)
The 2015 Volnay 1er Cru les Taillepieds, 100% whole cluster with around 30% new oak, offers impressive precision and focus on the nose, lively cranberry, wild strawberry and pomegranate scents combine effortlessly with subtle notes of wet slate. The palate is medium-bodied with very fine tannin, beautifully balanced with a crescendo of red fruit, mixed with mineral and spice towards the compelling finish. This is an outstanding Taillepieds that will require 4-5 years in bottle, but will repay the patient. Drink 2020-2045.

92-95 Stephen Tanzer – vinous.com (Januari 2017)
(100% vendange entier; 35% new oak; the soil here is gravel on top of limestone): Good medium red. A bit darker and less floral on the nose than the Mitans and Champans, offering scents of black cherry and dusty brown spices complicated by a menthol note. A bit more angular and tough than the Mitans, showing less easy sweetness but a very concentrated tiny-berry character. Finishes with substantial serious tannins and a subtle note of salty, slatey minerality. This one will be a long-distance runner. Winemaker Brian Sieve noted that there was a lot of skin and stem material for the quantity of juice in these grapes.

Winemaker Brian Sieve on 2015 at Domaine de Montille
We had a warm growing season but we were helped by 50mm of rain on 10 August and 40mm on 18-20 August. In the end the disease pressure was a non-issue. There was a level phenolic ripeness that extended down to vines that are just 15 years old. In fact, it was only the oldest vines that did not flower so well. In terms of concentration of red fruit, they have a very good tannin profile and superb acidity. It will one of those vintages that is top notch. I like the profile better than the 2005 or 2009s and I just love the bright acidity. Without wishing to take anything away, there is a level of red fruit that was lost in those vintages. The whites were picked early on 26 August to hold on to the acid profile. I think they will speak more about the vignerons as much as anything else.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.