2016 Bourgogne - Domaine Michelot | € 14,00 (€ 16,94) |
| ||||||||||||||||||||||||||||
Laat u niet misleiden door de eenvoud van het etiket. Er achter schuilt een overvloed aan finesse en elegantie, frisse complexiteit en verrassende lengte. Wat is het geheim achter zoveel klasse? Domaine Michelot selecteert enkel en alleen druifjes uit Meursault, en zoals men aldaar gretig verkondigt: “Qui boit du Meursault, ni ne vit, ni ne meurt sot”. Grijp uw kans en geniet zonder schaamte van al dat lekkers... Gezondheid! Inderdaad: deze Bourgogne Blanc komt van een zuidoostelijk geöriënteerd perceeltje van 3 hectare aan de voet van de helling van Meursault. Vijfendertig jaar oude wijnstokken groeien er op een ideale kalk + klei combinatie boven graves (voor een natuurlijke drainage). De wijngaard wordt geploegd, en gras groeit tussen de rijen, terwijl onkruidverdelgers en chemische meststoffen al lang verbannen zijn. Net als voor een Meursault wordt er manueel geplukt met kleine kratjes, is de selectie streng zowel in de wijngaard als aan de sorteertafel. Na éraflage en een zachte, pneumatische persing volgen fermentatie en élevage op 15% nieuwe eik, demi-muids en cimenten cuves. Marriage op tank gaat uitendelijk de botteling vooraf. Deze Bourgogne Blanc introduceert de Michelot-huisstijl en is een ware hartendief met de typisch florale neus van Meusault, witte bloesem, citrus, getoaste toetsen en een zachte tongval. De wijnen van 2016 werden vroeg geplukt tussen 19 en 27 september om frisheid te vrijwaren. Toffe, eerlijke en mooie wijnen. IN DE PERS 85-87 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #234 – robertparker.com (December 2017) Domaine MichelotDomaine Michelot bestaat al zes generaties en produceert heerlijke Meursault. De huisstijl bestaat uit intense en verrukkelijke Meursault met oog voor immens genot vanaf (een latere) vrijgave en over de middellange termijn. MestreDomaine Michelot bestaat al zes generaties. Sinds 1993 consolideerde schoonzoon Jean Francois Mestre vier familiale entiteiten tot één Domaine van 22 hectare, dat heerlijke Meursault produceert. Het is dus vrij uitgestrekt voor Bourgogne en voorzien van ruime en goed onderhouden kelders. Het is bovendien een bijzonder sympathieke familie met een pientere zin voor humor. Gelach hoor je altijd en overal, terwijl ze de best mogelijke wijn maken en dat mét animo! Vandaag is Nicolas Mestre de “dude” aan het roer. Met zijn coole haardos lijkt hij wel een hippe Kiwi winemaker. Dit is niet toevallig: hij leerde de knepen van het vak onder meer in Marlborough. Nicolas brengt vandaag fijnere en meer minerale wijnen, met meer remontage, minder pigeage en batonnage en minder nieuwe eik (gemiddeld 15%). Volgens hen moeten de wijnen mee evolueren met de hedendaagse eetgewoonten met minder boterige en vette gerechten. |