2016 Meursault Narvaux - Domaine Michelot | € 35,50 (€ 42,96) |
| ||||||||||||||||||||||||||||
Narvaux grenst aan Premier Cru Genevrières. Domaine Michelot bewerkt er 80-jaar oude wijnstokken die vrijwel direct (50 cm) op de moederrots van harde kalksteen groeien. Dit resulteert in een evenwichtige, bijzonder minerale en uiterst fijne Meursault. Vivino-gebruikers plaatsten deze wijn in de Top 3 van Witte Bourgognes onder de EURO 50,00. Fermentatie op inox en rijping op slechts 15% nieuwe eik benadrukt elegantie en frisheid, wars van vermoeiende houttoetsen of oxidatie. In totaal rijpt deze Narvaux 18 maanden lang. Hij zal bewaren maar die neus van vuursteen, citroen, karamel en vanille lijkt nu al onweerstaanbaar, en de balans charmeert in. U wordt vergeven als u nu al een griet beurre noisette voor ogen ziet of een Vacherin, Mont d’Or of... Kortom: aan tafel! Sta je in de Narvaux wijngaard, dan zie je de beste terroirs van Meursault om je heen. Grenzend aan Genevrières, uitkijkend op Perrières, Charmes, Poruzot en Goutte d’Or. Narvaux kenmerkt zich door een net iets koelere ligging, maar wel op het zuiden, dus met volop zon en rijpe druiven. Nicolas Mestre is de “dude” aan het roer van Domaine Michelot. Met zijn coole haardos lijkt hij op een hippe Kiwi winemaker. Dit is niet toevallig: hij leerde de knepen van het vak onder meer in Marlborough. Sinds 2017 werden de verschillende takken van familie Michelot verenigd in één Domaine Michelot. Het is vrij uitgestrekt en voorzien van ruime en goed onderhouden kelders. Nicolas brengt vandaag fijnere en meer minerale wijnen dan vroeger, met meer remontage, minder pigeage en batonnage en minder nieuwe eik (gemiddeld 15%). Volgens hen moeten de wijnen mee evolueren met de hedendaagse eetgewoonten met minder boterige en vette gerechten. IN DE PERS 86-88 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #234 – robertparker.com (December 2017) Domaine MichelotDomaine Michelot bestaat al zes generaties en produceert heerlijke Meursault. De huisstijl bestaat uit intense en verrukkelijke Meursault met oog voor immens genot vanaf (een latere) vrijgave en over de middellange termijn. MestreDomaine Michelot bestaat al zes generaties. Sinds 1993 consolideerde schoonzoon Jean Francois Mestre vier familiale entiteiten tot één Domaine van 22 hectare, dat heerlijke Meursault produceert. Het is dus vrij uitgestrekt voor Bourgogne en voorzien van ruime en goed onderhouden kelders. Het is bovendien een bijzonder sympathieke familie met een pientere zin voor humor. Gelach hoor je altijd en overal, terwijl ze de best mogelijke wijn maken en dat mét animo! Vandaag is Nicolas Mestre de “dude” aan het roer. Met zijn coole haardos lijkt hij wel een hippe Kiwi winemaker. Dit is niet toevallig: hij leerde de knepen van het vak onder meer in Marlborough. Nicolas brengt vandaag fijnere en meer minerale wijnen, met meer remontage, minder pigeage en batonnage en minder nieuwe eik (gemiddeld 15%). Volgens hen moeten de wijnen mee evolueren met de hedendaagse eetgewoonten met minder boterige en vette gerechten. |