Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2017 Saintayme - Saint Emilion GC

€ 15,50 (€ 18,76)

Millésime:2017
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Saintayme
Wijnstreek:Bordeaux - Saint Emilion, Pomerol en Satellieten
Score:RP 90
Foodpairing:Andere lekkernijen, BBQ, Koude vleeswaren, Lamsvlees, Rundsvlees, Kruidig, Vlezige pasta
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Crowdpleasers, Dagelijks, Relaxwijntjes


Saintayme werd geplukt tussen 29 september en 9 oktober en krijgt een élevage in nieuwe eik voor 30% van de oogst en in vaten die Eglise Clinet en Les Cruzelles behuisden voor het overige. Hij is rijp, soepel en zacht met sappige en kruidige zwarte bessen. Deze gulle plezierwijn uit Saint Emilion is op en top Merlot (100%): zachte tannine omkaderen vlijtige tonaliteiten van vers geplukte bosvruchten. Dit zal genietbaar zijn bij aankomst! Geniet…

IN DE PERS

89 Neal Martin – vinous.com (Februari 2020)
The 2017 Saintayme was picked from 26 September until 6 October and matured in second fill barrels. It has a lifted bouquet with red berry fruit laced with truffle and smoky aromas. The palate is medium-bodied with supple tannins, quite spicy for this cru with hints of truffle and liquorice towards the finish. Drink 2021-2029.

89-91 Neal Martin – vinous.com (Mei 2018)
The 2017 Saintayme was picked between 29 September and 9 October, matured in 30% new oak. It has a well defined, cranberry and blackberry scented nose, very natural and elegant, the oak neatly intertwined with the fruit. The palate is medium-bodied with slightly rustic tannin, but very well balanced and surfeit with charm. You could almost run away and drink this already! But for now, we should wait until at least Denis Durantou has bottled it. Drink 2021-2032.

89 Antonio Galloni – vinous.com (Maart 2020)
The 2017 Saintayme is an attractive wine with plenty of near- and medium-term appeal. Juicy dark red and purplish fruit notes are nicely pushed forward here. The 2017 offers lovely immediacy, even if some of the fruit richness tapers off a touch on the finish. Readers should expect an especially racy, fruity style. Drink 2020-2029.

89-92 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2018)
Denis Durantou's 2017 Saintayme is plump and juicy in the glass. There is lovely depth to the succulent red cherry and plum fruit. Today, the oak does not feel fully integrated because the malos were late and, consequently, the wine went into barrel a bit later than normal. That should not be an issue in time, but it does penalize the wine a bit in the early going. As always, Saintayme is 100% Merlot. Tasted two times.

89 Jane Anson – decanter.com (April 2018)
This is good quality wine from Denis Durantou, but not generous - we are again on the more austere side of 2017 here. It needs some time to open and to show itself, taking a classical, intellectual approach and showing that even 100% Merlot can have walls. The fruit has a classical sway, with firm tannins that have a lovely sense of upward motion. Picked between 26 September and 6 October. The wine is matured in one-year-old barrels. 47,000 bottles produced. Drinking Window 2025 - 2036

90 Lisa Perrotti-Brown MW – robertparker.com (Maart 2020)
Medium to deep garnet-purple in color, the 2017 Saintayme delivers expressive black cherries, mulberries and boysenberries scents with hints of rosehip tea, tilled soil and spice box. Medium-bodied, the palate has plenty of juicy red and black fruits with a plush texture and refreshing finish. Drink 2020-2032.

87-89 Lisa Perrotti-Brown MW – robertparker.com (April 2018)
Made of 100% Merlot, the deep garnet-purple colored 2017 Saintayme gives gorgeous black cherries, crushed blackberries and cinnamon stick notes with hints of rose hips and lavender. The palate is medium-bodied with great elegance and freshness, textured with soft tannins and finishing perfumed.

90-91 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2018)
A fresh and clean wine with blackberry, blueberry and salty character. Medium body and firm and silky tannins.

15,5/20 Julia Harding MW – jancisrobinson.com (April 2018)
Deep purplish crimson. Gorgeous spicy dark-fruited nose. Savoury and a little austere in fruit on the palate but finely textured. The tannins a touch dry on the finish. Drink 2021-2027.

89-92 James Molesworth – winespectator.com (Maart 2018)

Durantou

Denis Durantou was een geniale wijnmaker en één van de allergrootste in Bordeaux. De kleine productie van zijn Pomerol "extraordinaire" Eglise Clinet is wereldwijd gegeerd.

Zijn talent bewees hij bovendien in de betaalbare wijnen die hij daarnaast maakte: van de achterdeur van l’Eglise Clinet zag Denis zijn wijngaarden van Les Cruzelles en La Chenade (Lalande de Pomerol). Verderop vinden we Saintayme (Saint Emilion) en Montlandrie (Castillon). Ze zijn allemaal heerlijk, geloofwaardig en overtuigend. Saintayme is een perceel van 35 jaar oude Merlots op klei en graves in Saint Etienne de Lisse binnen de appellatie Saint Emilion. In Lalande de Pomerol worden Les Cruzelles en La Chenade gemaakt naargelang de bodemsamenstelling en de ouderdom van de wijnstokken. De jonge wijnstokken van La Chenade (gelegen op graves) verleiden terwijl we de oudere wijnstokken van Les Cruzelles op klei en graves bodems kunnen vergelijken we goede Pomerols. Sinds de aankoop in 2000 zette Denis de wijngaard maniacaal naar zijn hand. Montlandrie in Castillon is de recentste aankoop: de 11 hectare klei en kalkgronden zijn beplant met 25 jaar oude wijnstokken (70% Merlot, 30% Cabernet Franc of 70%, 25% en 5% Cabernet Sauvignon vanaf 2016). Buiten de erkende appellaties om, behoren deze wijnen tot de beste van Bordeaux. De tweede wijn van Eglise Clinet, La Petite Eglise, is zeldzaam met een jaarlijks productie beperkt tot zo'n 7.000 flesjes.

Het levenswerk van Denis Durantou wordt verdergezet door zijn drie dochters. « Je veux continuer à faire honneur au travail de mon père », zegt Noémie die al 4 jaar vinifieert samen met Olivier Gautrat, al 20 jaar maître de chai. « À Pomerol, Je suis chez moi. J’y ai grandi, j’allais à l’école du village, je jouais dans le chai et j’ai le souvenir des odeurs… ». Constance zorgt voor 400 olijfbomen en truffeleiken. Alix volgt vanuit Parijs en is gepassioneerd door kunst en Japanse cultuur. Hun mama, kunstenares Marie Reilhac neemt deel aan de assemblages. Zeventig jaar oude Cabernet Franc wijnstokken gedijen op het perfect gedraineerd terroir van argilo-graveleux. Eglise Clinet is één van de grootste wijnen die er zijn. Hun Les Cruzelles in Lalande-de-Pomerol en Montlandrie in Castillon zijn superwijnen en blijven héél toegankelijk.