Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2017 Ch. Montlandrie - Castillon

€ 19,50 (€ 23,60)

Millésime:2017
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Montlandrie
Wijnstreek:Bordeaux - Saint Emilion, Pomerol en Satellieten
Score:JA 92
Foodpairing:Rundsvlees, Wit vlees
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bewaarwijnen


Montlandrie is mijn favoriete fles in de resem schitterende en betaalbare wijnen van Denis Durantou. Robijnrood kleurt het glas. Het rijkelijk aroma in de neus herinnert aan zoethout, zwarte kersjes en zwarte bessen. In de mond komt Montlandrie rijkelijk geconcentreerd uit de hoek met zuiver fruit, verfijnde tannine en speelse tonaliteiten die als de staart van een pauw openplooien in een mooie finale. Deze onweerstaanbare super-Castillon verwelkomt de proever met heerlijke tannine en laserscherpe precisie. Jawel!“Positively lipsmackingly delicious” zou een Brexiteer zeggen. Begin, midden en einde volgen elkaar op met klasse en drive in een rijkelijke en volmaakte proefervaring. De hemelse kwaliteit van de tannines maakt misschien wel van deze Montlandrie de meest ambitieze ooit. Een schot in de roos!
De 75% Merlot werd geplukt tussen 20 en 26 september en daarna volgden de 20% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon op 28 september. De élevage gebeurt in 40% nieuwe eik. U begrijpt dat de verhouding prijs-kwaliteit-plezier hier snor zit...

IN DE PERS

91 Neal Martin – vinous.com (Februari 2020)
The 2017 Montlandrie was picked from 20 to 26 September for the Merlot and 28 September for the Cabernets, and matured in 40% new oak. It has a small reduction on the nose at the moment, but that will disappear with bottle age. The palate is medium-bodied with supple tannins, very silky in texture with hints of Indian and brown spices towards the elegant finish. Approachable in style, drink this over the next decade. Drink 2020-2030.

91-92 Neal Martin – vinous.com (Mei 2018)
The 2017 Montlandrie was picked from 13 to 28 September. It boasts an utterly charming bouquet with blackberry, raspberry and just a hint of crushed violet. The palate is medium-bodied with fine grain tannin, dark fruit but fresh and lively, very precise with a welcome dash of black pepper towards the graphite-tinged finish. Denis Durantou described this as one of his favorite wines of 2017 and I can understand why. Drink 2021-2035.

91 Antonio Galloni – vinous.com (Maart 2020)
Denis Durantou's 2017 Montlandrie is bursting at the seams with the essence of blackberry jam, chocolate, cloves, new leather, licorice and menthol. Although not especially subtle, the 2017 packs a serious punch. I would prefer to drink it on the young side, while the fruit remains vibrant. Drink 2019-2029.

88-91 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2018)
Succulent red cherry, plum, blood orange, spice and new leather meld together in the 2017 Montlandrie, Denis Durantou's Castillon Côtes de Bordeaux. Pliant, supple and inviting, the 2017 has much to offer. I would prefer to drink it sooner rather than later, while the fruit retains its vibrancy. Time in the glass brings out the wine's tannins and overall structure. Drink 2019-2029.

92 Jane Anson – decanter.com (April 2018)
This has great aromatics right off the bat and a creaminess to the fruit. Yet there’s still freshness delivered by menthol notes on the finish, along with tight spices. This is a young Cabernet Sauvignon that is already pulling its weight. Firm, bright, with real finesse and confidence. Good for medium-term drinking. No frost here, which makes winemaker Denis Durantou very lucky as some parts of Castillon were pretty badly hit. Merlot picked 20-26 September, Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon September 28. Production this year expected to be 43,000 bottles, 40% new oak used. Drinking Window 2022 - 2032

89 Lisa Perrotti-Brown MW – robertparker.com (Maart 2020)
Medium to deep garnet-purple colored, the 2017 Montlandrie rocks up with bold blackberry preserves and plum preserves scents with hints of bay leaves, charcoal and crushed rocks. Medium to full-bodied, the palate is packed with black fruit and minerally accents, supported by firm, chewy tannins, finishing a little firm. Drink 2020-2030.

91-93 Lisa Perrotti-Brown MW – robertparker.com (April 2018)
A blend of 75% Merlot, 20% Cabernet Franc and 5% Cabernet Sauvignon, the deep garnet-purple colored 2017 Montlandrie gives up notes of crushed black plums, red currants and black cherries with suggestions of cigar box, yeast extract, tapenade and underbrush. Medium-bodied with a solid backbone of firm, grainy tannins, it has beautiful freshness and a mineral-tinged finish.

90-91 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2018)
This is very minerally with crushed stones and dark fruit. Medium body and tight and firm tannins. Excellent.

16,5/20 Julia Harding MW – jancisrobinson.com (April 2018)
Black core and dark purple crimson rim. Lovely dark cherry-chocolate aroma: both fruit and oak. Fine chalky texture is quite different from the Denis Durantou Lalande wines just tasted. More limestone? Tight and fresh, all still to come, finishing fresh.

92 Jean-Marc Quarin – quarin.fr (April 2018)

87-90 James Molesworth – winespectator.com (Maart 2018)

Montlandrie

Denis Durantou kocht Montlandrie in maart 2009 omwille van de geologische gelijkenissen met Pavie en Tertre Roteboeuf. De combinatie van terroir, precieze vinificatie en een onberispelijk élevage resulteert in een overheerlijke prachtwijn. Deze 11 hectare in Castillon is beplant met 25 jaar oude Merlot en Cabernet Franc (2/3 + 1/3). Sinds 2016 wordt hieraan 5% Cabernet Sauvignon toegevoegd (aangeplant bij de aankoop).

Jane Anson - Top 10 affordable Bordeaux - decanter.com (28 december 2017) - I couldn't finish without adding one Denis Durantou wine... if you do see them, snap them up. Durantou is without doubt one of France's most talented winemakers, and Montlandrie has been owned by him since 2009... and this is one of the leading lights ... An accomplished, succulent wine.

Durantou

Denis Durantou was een geniale wijnmaker en één van de allergrootste in Bordeaux. De kleine productie van zijn Pomerol "extraordinaire" Eglise Clinet is wereldwijd gegeerd.

Zijn talent bewees hij bovendien in de betaalbare wijnen die hij daarnaast maakte: van de achterdeur van l’Eglise Clinet zag Denis zijn wijngaarden van Les Cruzelles en La Chenade (Lalande de Pomerol). Verderop vinden we Saintayme (Saint Emilion) en Montlandrie (Castillon). Ze zijn allemaal heerlijk, geloofwaardig en overtuigend. Saintayme is een perceel van 35 jaar oude Merlots op klei en graves in Saint Etienne de Lisse binnen de appellatie Saint Emilion. In Lalande de Pomerol worden Les Cruzelles en La Chenade gemaakt naargelang de bodemsamenstelling en de ouderdom van de wijnstokken. De jonge wijnstokken van La Chenade (gelegen op graves) verleiden terwijl we de oudere wijnstokken van Les Cruzelles op klei en graves bodems kunnen vergelijken we goede Pomerols. Sinds de aankoop in 2000 zette Denis de wijngaard maniacaal naar zijn hand. Montlandrie in Castillon is de recentste aankoop: de 11 hectare klei en kalkgronden zijn beplant met 25 jaar oude wijnstokken (70% Merlot, 30% Cabernet Franc of 70%, 25% en 5% Cabernet Sauvignon vanaf 2016). Buiten de erkende appellaties om, behoren deze wijnen tot de beste van Bordeaux. De tweede wijn van Eglise Clinet, La Petite Eglise, is zeldzaam met een jaarlijks productie beperkt tot zo'n 7.000 flesjes.

Het levenswerk van Denis Durantou wordt verdergezet door zijn drie dochters. « Je veux continuer à faire honneur au travail de mon père », zegt Noémie die al 4 jaar vinifieert samen met Olivier Gautrat, al 20 jaar maître de chai. « À Pomerol, Je suis chez moi. J’y ai grandi, j’allais à l’école du village, je jouais dans le chai et j’ai le souvenir des odeurs… ». Constance zorgt voor 400 olijfbomen en truffeleiken. Alix volgt vanuit Parijs en is gepassioneerd door kunst en Japanse cultuur. Hun mama, kunstenares Marie Reilhac neemt deel aan de assemblages. Zeventig jaar oude Cabernet Franc wijnstokken gedijen op het perfect gedraineerd terroir van argilo-graveleux. Eglise Clinet is één van de grootste wijnen die er zijn. Hun Les Cruzelles in Lalande-de-Pomerol en Montlandrie in Castillon zijn superwijnen en blijven héél toegankelijk.