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2017 Ch. Carbonnieux Blanc - Pessac Léognan GCC

€ 27,50 (€ 33,28)

Millésime:2017
Formaat:75 cl
Verpakking:CB12
Aantal flessen :12
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Carbonnieux
Wijnstreek:Bordeaux - Graves & Pessac Léognan
Score:NM 92
Foodpairing:Gerookte vis, Schaaldieren & Zeevruchten, Vettige vissen, Zalm, Hors d'Oeuvres, Kruidig, Romige pasta, Vegetarisch
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten


Geen twijfel mogelijk: dit is de mooiste Carbonnieux Blanc van de laatste jaren!

IN DE PERS

92 Neal Martin – vinous.com (Februari 2020)
The 2017 Carbonnieux Blanc has a very harmonious bouquet with scents of lime, white flowers, melon and grapefruit that gradually unfold with aeration. The palate is well balanced with a little more weight and persistence than the Deuxième Vin, though truth is that there is not an enormous qualitative difference between the two. But here I appreciate the salinity on the finish and I suspect it will age with style. Drink 2022-2038.

92-94 Neal Martin – vinous.com (Mei 2018)
The 2017 Carbonnieux Blanc has an impressive bouquet with scents of Granny Smith apples, crushed stone and nettle. There is certainly impressive intensity here – a bouquet that means business. The palate is well balanced with crisp acidity. This is one of the most sophisticated white Carbonnieux that I have encountered at this stage with wonderful mineralité and veins of ginger furnishing the finish that convey brio and confidence. This should evolve into an outstanding Pessac-Léognan.

91 Antonio Galloni – vinous.com (Maart 2020)
The 2017 Carbonnieux Blanc is absolutely lovely. Lemon confit, white flowers and green orchard fruit open up first, followed by a range of bright citrus and floral notes that add brilliance to a very pretty upper register. Drink 2020-2027.

 88-91 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2018)
The 2017 Carbonnieux Blanc is an attractive, open-knit wine with lovely fleshiness and texture. Orchard fruit, mint, white flower and chamomile are all nicely woven together.

95 Jane Anson – decanter.com (April 2018)
Right off the bat this has richness and concentration, with peachy creaminess through the mid-palate but without sacrificing tension and lift. It's a fine example of what 2017 can deliver in the best whites, and should age very well.

91 Lisa Perrotti-Brown - robertparker.com (Maart 2020)
The Carbonnieux 2017 Blanc gives aromas of lemon pie, lime cordial, honeysuckles and almonds with wafts of cedar and white pepper. The palate is medium-bodied, tightly wound and crisp, finishing long. Drink 2020-2029.

90-91 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2018)
This is very salty and flavorful with sliced green apples, limes and green pears. Medium-bodied, layered and flavorful. Plenty going on here as always. Minerally.

16/20 Julia Harding MW – jancisrobinson.com (April 2018)
Pear, ctirus and a creamy lees aroma. Creamy texture and excellent freshness of grapefruit and pear. Just enough fruit to balance the acidity but a touch sour on the finish and a little dilute.

89-92 James Molesworth – winespectator.com (Maart 2018)

15,5-16,5/20 Revue des Vins de France – rvf.com (April 2018)

93-95 Roger Voss – wineenthusiast.com (April 2018)

Carbonnieux

Depuis son installation à Carbonnieux en 1962, Antony Perrin a constitué des vignobles sur les meilleurs terroirs de Pessac-Léognan. Ses deux fils, Éric et Philibert, continuent de mener une politique très qualitative. Le Château Carbonnieux est situé sur un point culminant de la commune de Léognan, une très jolie bâtisse avec des tourelles de style périgourdin, et le vignoble d’un seul tenant tout autour sur un terroir graveleux légèrement pentu est parfaitement drainé par un cours d’eau nommé l’Eau Blanche. Les 50 hectares qui produisent le vin rouge sont encépagés de 60% Cabernet-Sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet franc, 1% Malbec, 1% Petit Verdot. 42 hectares sont consacrés au blanc (65% Sauvignon, 35% Sémillon). Les fermentations sont rigoureusement contrôlées à basses températures durant 3 à 4 semaines. Le chai a été élaboré avec un souci de qualité manifeste, le vin y circule par gravitation, évitant ainsi des remontages traumatisants. Les longues cuvaisons en cuves inox de 21 jours sont idéales pour extraire toute la précieuse matière. Le vin est placé en barrique (1/3 de neuves, 1/3 dans les barriques d’un an) pour un élevage de 18 mois pour le rouge dont la structure le mérite, et d’environ 10 mois pour le blanc qui y développe de subtils arômes que l’on reconnaît à coup sûr à l’aveugle. Dans ce terroir d’exception, une attention particulière est donnée aux hommes et aux femmes car chaque parcelle porte un prénom féminin ou celui du vigneron qui s’en est occupé.
Le Château Carbonnieux rouge est très typé, aux arômes de fruits rouges avec des notes fumées et réglissées, où élégance, équilibre des tanins et persistance sont en harmonie, de bouche ample et fondue, de garde.