2018 Ch. Charmail - Haut Médoc | € 17,25 (€ 20,87) |
| ||||||||||||||||||||||||||
Charmail charmeert vanaf de eerste indruk. Hoe kan het ook anders? We genieten. Na de scharlaken schijn en de rijkelijke neus is de intense tongval opvallend zacht; een geslaagde touch-down! Deze bekoorlijke Haut Médoc uit Saint Seurin de Cadourne ontwikkelt zich zonder overmoed ook al komen de heerlijk versmolten tannines toch met de Pomp and Cicumstance à la Sir Edward Elgar op de proever af. Geslaagd, fris en vrij sensueel in zijn uitdrukking. 39% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc en 11% Petit Verdot. Het rendement bedraagt 46hl/ha na saignée en selectie. Na de manuele oogst tussen 20 september en 15 oktober volgde een koude maceratie op 5°C gedurende 12 dagen. De gisting werd aangevat tijdens 21 dagen cuvaison. Charmail voorziet een élevage van 12 maand sur lie in 30% nieuwe eik van de tonneliers Boutes, Taransaud, Cadus, Quintessence en Francis Miquel. De rest van de wijn vertoeft in betonnen ei-vormige cuves van 17hl en foudres van 500 liter. De productie benadert 140,000 bottles of 80% van de totale opbrengst. 14% vol. IN DE PERS 88-91 Antonio Galloni – vinous.com (April 2019) The 2018 Charmail is bold, powerful and quite expressive. Lifted floral notes, pine, mint, blood orange and spice give this Haut-Médoc much of its perfumed, lifted personality and elegant feel. This mid-weight Haut-Médoc has much to offer. The blend is 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 10% Cabernet Franc. Tasted three times. 92-93 James Suckling – jamessuckling.com (April 2019) Blackberries and blueberries with lightly toasted oak and bright, vivid fruit. Medium to full body and firm, fine tannins. One of the best from here? 89-91 Lisa Perrotti-Brown – roberparker.com (April 2019) The 2018 Charmail comes from the lieu-dit Charmail in Saint-Seurin-de-Cadourne. The blend is 39% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc and 11% Petit Verdot. Aging is projected to run 12 months in 30% new oak barrels. The rest of the wine is aging in 17-hectoliter concrete eggs and 500-liter barrels. Deep garnet-purple colored, it gives up very spicy notes of cracked black pepper, cumin seed and cloves over a core of warm plums, blackcurrant cordial, underbrush and a waft of cedar. Medium to full-bodied, it has a firm, grainy line cutting through the muscular fruit, finishing with a lively herbal lift. 16/20 Bettane & Desseauve (April 2019) 91 Jean-Marc Quarin – quarin.com (April 2019) 88 Markus Del Monego 90-92 Jeff Leve – winecellarinsider.com (April 2019) CharmailChâteau Charmail bezit een wijngaard van ca 28,5 hectare in Saint Seurin de Cadourne in het uiterste Noorden van de Médoc. De ondergrond bestaat uit "graves argileuses" eigen aan deze oevers aan de Gironde. |