2018 Ch. Capbern - Saint Estèphe | € 22,22 (€ 26,89) |
| ||||||||||||||||||||||||||||
Capbern steals the thunder vandaag in Bordeaux. Deze Saint Estèphe mag op geen enkel verlanglijstje ontbreken… zolang de voorraad strekt! De fenomenale 2018 is succulent en briljant. Elk voorwendsel om dit te proeven is graag meegenomen: diep robijnrood kleurt het glas terwijl cassis en morello kersjes de neus verblijden. Het parfum is gemuscateerd en gevanilleerd en het palet opulent. Een gepolijste textuur omgeeft krokant zwart fruit en tannine straalt tot in de finale. 2018 lijkt toegankelijker dan 2014, 2015, 2016, maar schijn bedriegt; net als de prachtige 2017 beloven ragfijne zuren (pH 3,75) jaren bewaarpotentieel. Zo’n perfect evenwicht zien we zelden in een wijn van dit prijsniveau. Er viel op Capbern 750mm neerslag tussen januari en juni. Dit is de neerslag die normaal over een jaar valt. Juli en augustus moesten het doen met telkens 30mm en september zelfs met 15mm. Als buitenbeentje in 2018 kende Capbern geen pijn en smart. Hagel? Nooit van gehoord. Mildiou? Bijna niet. Stress hydrique? Niet vernoemenswaardig. Geen twijfel: we koesteren deze Saint Estèphe. 62% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot en 1% Petit Verdot. Het alcoholgehalte is vrij hoog op 14,6%vol maar blijft normaal voor Capbern. Het heerlijke 2014 titreert het zelfde. Zoals gezegd waarborgt de vrij lage pH van 3,75 meer zuur en bewaarpotentieel... Acidité totale 3,55 en acidité volatile 0,5. 41hl/ha. 20 dagen cuvaison. Elevage gedurende 18 maand op 60% nieuwe eik. IN DE PERS 90-92 Antonio Galloni – vinous.com (April 2019) The 2018 Capbern is expressive, nuanced and inviting, with lovely upfront fruit. In 2018, Capbern is a bit compact and tightly wound, but it also has a good deal of persistence. The Cabernet is quite marked in the 2018, which is not a bad thing, it just means the wine is going to need time to be at its best. What really stands out, though, is the push and pull between the bright aromatics that this cool, clay-rich soil helped give in 2018, and the ripe, radiant fruit of the warm summer. That interplay makes for an absolutely compelling wine. Red cherry fruit, mint, dried flowers, cedar and tobacco add aromatic nuance to this highly expressive, vibrant Saint-Estèphe. The blend is 62% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot and 1% Petit Verdot. Tasted two times. 92-93 James Suckling – jamessuckling.com (April 2019) A fresh and firm Capbern with lots of dark berries, chocolate and hints of hazelnuts. Medium to full body and dense, lightly chewy tannins. Mineral undertone. 92 Jane Anson – decanter.com (April 2019) A tasty, extremely appetising Capbern that, after tasting, makes you you already look forward to drinking in bottle. It has a real elegance to its black fruits, and the tannins have a softness and succulence to them, leading on to a mouthwatering finish. Harvest took place between 19 September and 8 October, around one week earlier than in a classic year according to Laurent Dufau, and yielding 37hl/ha. 3.7pH. 60% new oak. 91-93 Lisa Perrotti-Brown – roberparker.com (April 2019) The 2018 Capbern is composed of 62% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot and 1% Petit Verdot and comes in at 14.6% alcohol. It's anticipated to age for 16 months in barriques, 60% new. Deep purple-black in color, it leaps from the glass with vibrant scents of black raspberries, kirsch and fresh blackcurrants with nuances of cedar chest, pencil lead and forest floor plus a waft of lavender. Full-bodied, rich and packed with juicy fruit, it has a firm line of grainy tannins and loads of freshness, finishing with an herbal lift. 94 Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (2021) 92-94 Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (April 2019) From the team at Calon Ségur, the 2018 Château Capbern is another smoking good Saint-Estèphe. In 2018 it’s a blend of 62% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, and the rest Petit Verdot that will spend 18 months in 60% new French oak. This ripe, sexy wine (it hit 14.6% natural alcohol) sports a deep purple color as well as blockbuster notes of crème de cassis, jammy blackberries, crushed flowers, and scorched earth. Despite all the fruit and texture, it stays beautifully balanced, has classic Saint-Estèphe earthy minerality, ripe tannins, and a great finish. 88-90 Neal Martin – vinous.com (Oktober 2019) The 2018 Capbern was cropped at 41hl/ha and matured over 18 months in 60% new oak. I actually much prefer the aromatics compared to the 2018 Marquis de Calon - more composure and cohesion, the warmth of alcohol more contained. The palate is a very powerful with evidence of a little sur-maturitécompared to say the superb 2016. This is a huge Capbern, but I find it is just missing the terroir expression of the best vintages whilst the 14.6% alcohol gives too much warmth on the finish. Two bottles were tasted, one a little more extravagant than the other. This is difficult to pin down. Drink 2022-2032. 16/20 Bettane & Desseauve (April 2019) 90 Jean-Marc Quarin – quarin.com (April 2019) 92-94 Roger Voss – wineenthusiast.com (April 2019) 15,5-16/20 Revue des Vins de France – rvf.com (April 2019) 91-93 Jeff Leve – winecellarinsider.com (April 2019) CHATEAU CAPBERN Capbern (voorheen Capbern Gasqueton) behoort toe aan Calon Ségur. De wijngaard omvat één blok van 38 hectare tussen Phélan Ségur en Meyney beplant met 52% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot en 2% Petit Verdot. Zeker sinds 2014 wordt Capbern aanzien als de beste verhouding prijs-kwaliteit-plezier van heel Bordeaux. Ware wijnliefhebbers aanzien hem als hun favoriete tafelgezel. Terecht! Calon SégurCalon Ségur is de meest Noordelijk gelegen Grand Cru Classé van de Médoc en één van de mooiste terroirs van Bordeaux. De wijngaard omvat 50 hectare uit één stuk, ten noordwesten van het gehucht Saint Estèphe. Er is een bovenlaag van Graves argilo-sableuses, die werd gedeponeerd door de Gironde, en een kleihoudende onderlaag. 45 hectare zijn beplant met 56% Cabernet Sauvignon 35% Merlot, aangevuld met Cabernet Franc en Petit Verdot. De Cabernet Sauvignon gedijt er prima en omvat dan ook doorgaans ¾ van het assemblage. Densiteit van aanplanting is voor hen primordiaal en ze mikken op 8.000 wijnstokken per hectare. De gemiddelde leeftijd van de wijngaard is slechts 22 jaar in 2017. |