2010 Ch. Trotanoy - Pomerol | € 310,00 (€ 375,10) |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||
IN DE PERS 97 Lisa Perrotti-Brown - robertparker.com (Maart 2020) Deep garnet colored, the 2010 Trotanoy has a nose of prunes, dried mulberries and baked black cherries with hints of cigar box and menthol. Medium to full-bodied, the palate delivers a good amount of muscular fruit with a firm, grainy texture and just enough freshness to carry the earthy flavors to a long finish. Drink 2020-2046. 96 Neal Martin - The Wine Advocate Issue #231 - robertparker.com (Juni 2017) Tasted at the Trotanoy vertical in Hong Kong, the 2010 Trotanoy was consistent with my previous tasting notes. The bouquet, this time, was unapologetically Pomerol whereas in the past it has swayed a little towards Saint Emilion. There are still those hints of marmalade that infuse the black fruit, although there is now more mineralité emerging. The palate is beautifully balanced with fine but firm tannin. Again, the mineralité locked into this wine is at a level that I have not seen before, and the energy, the coiled-up tension on the finish is just outstanding. Is it as good as the 2009? Perhaps not quite...but, it is not far off. Tasted November 2016. Drink 2025-2060. 98 Robert Parker - The Wine Advocate Issue #205 - robertparker.com (Februari 2013) Think of this wine as the 1998 on steroids! Showing better out of bottle than it did from barrel, this wine has put on considerable weight. It is full-bodied, masculine (as most vintages of Trotanoy tend to be), with loads of earthy, foresty notes intermixed with black and red fruits, a meaty, almost charcuterie note to it, an inky/purple color, some sweetness on the attack, but then the tannins kick in, making the wine seem at least a decade away from accessibility to most consumers. The texture is layered, the purity impressive, and the overall symmetry, balance and integration of all of the wine's building blocks are flawless. Forget it for 10 years and drink it over the following 35 years. Bravo! Drink 2023-2058. TrotanoyHet basisbeginsel dat Trotanoy leidt is superlatieve majesteit. In zijn zelfzekere en beredeneerde stijl, vertoont het de absolute perfectie die slechts enkele Grands Vins kunnen bereiken. Trotanoy is oud Frans voor « trop anoi » of « trop ennuie » (waarmee verwezen wordt naar de lastige bodembewerking). De wijngaard van zo'n 7,2 hectare is één van de best georiënteerde percelen van Pomerol en is sinds 1953 eigendom van Ets Jean-Pierre Moueix. De bodems kunnen we opsplitsen in enerzijds graves rustend op klei en anderzijds "argiles noires profondes". Beide rusten op een substraat van "crasse de fer" die de wijnen zowel kracht, diepte als complexiteit bezorgen. De wijngaard bleef gedeeltelijk gespaard van de grote vorst die Bordeaux teisterde in de nacht van 19 op 20 februari 1956 en benadert een gemiddelde leeftijd van 35-40 jaar. Hij wordt over het algemeen geplukt over drie halve dagen. De vinificatie gebeurt in ciment en de élevage in de helft nieuwe eik. Trotanoy is uiterst begerenswaardig en grote millésimes mogen vele decennia lang worden gekelderd. Er worden jaarlijks slechts zo’n 2.000 kistjes gemaakt. Trotanoy zet een indrukwekkende reeks prachtige millésimes verder. Trotanoy 2005 tot 2012 rivaliseren telkens met Pétrus. Geen enkele Pomerol, tenzij misschien Lafeur, kan deze status ambiëren. Vroeger, tussen 1960 en 1975, was dit al het geval en nu dus opnieuw... MoueixChristian Moueix is net zoals zijn legendarische vader, Jean-Pierre Moueix, vereenzelvigd met Pomerol. Na zijn studies aan UC Davis eind de jaren 1960, vervoegde hij de Ets. Jean-Pierre Moueix waarvan hij de leiding nam. Zijn zoon Edouard staat nu aan zijn zijde. Hij bestuurt een indrukwekkend imperium dat ondermeer La Fleur Pétrus, Trotanoy en Hosanna omvat in Pomerol, Bélair Monange in Saint Emilion en Dominus in Napa Valley. In 2008 werd hij “Decanter Man of the Year”. |