2013 Corton Clos du Roi Grand Cru - Domaine de Montille | € 125,00 (€ 151,25) |
| ||||||||||||||||||||||||||||
Corton is de enige rode Grand Cru van de Côte de Beaune. De meest vermaarde exponent van Corton is de Clos du Roi. Deze behoorde toe aan de Ducs de Bourgogne tot aan de dood van de laatste Graaf, Karel de Stoute, in 1477. Daarna viel het in handen van Lodewijk XI. Het perceel van Domaine de Montille is 0,84 hectare "klein" en ligt middenop een zuidoostelijk georiënteerde helling met een ondergrond van klei en kalk, net boven het pad dat de Clos du Roi scheidt van Bressandes. De wijnen vertonen de materie, complexiteit, touché en diepte die eigen zijn aan een Grand Cru. Deze geografische situatie vertolkt zich in complexe wijnen die de superieure tanninekwaliteit van de Côte de Nuits lijken te verenigen met de vitale fraîcheur en stevigheid van de Côte de Beaune. IN DE PERS 92-94 Neal Martin - robertparker.com (December 2014) - The 2013 Corton Clos du Roi Grand Cru, which was two-third whole-cluster fruit, has a well-defined bouquet with very fine mineralité. These aromatics just speak of "class." The palate is medium-bodied with fresh and supple tannins, finely-tuned acidity and commendable precision on the finish. This is a refined and sophisticated Clos du Roi in the making and one of de Montille's standouts of 2013. 92 Stephen Tanzer - vinous.com (Maart 2016) Domaine de MontilleSinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne. |