Gericht zoeken
 
Wit op dronk

2014 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre - Maison de Montille

€ 34,75 (€ 42,05)

Millésime:2014
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:op dronk
Producent:Maison de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Chablis
Score:ST 90-92
Foodpairing:Wit vlees, Schaaldieren & Zeevruchten, Witte vaste vis, Gerookte vis, Zalm, Hors d'Oeuvres, Risotto
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten


IN DE PERS

90-92 Stephen Tanzer - vinous.com (September 2015)
(this wine was racked into a stainless steel tank following five months in barrels and is scheduled to be bottled next February): Pale, hazy yellow. Fresh apple, spearmint, pear and pear on the nose. Nicely concentrated, extract-rich wine with penetrating metallic minerality. Brisk and minty, and distinctly harder than the Deux Montille wines from the Côte d'Or. Finishes with sneaky, slow-building length. This wine was made from purchased juice; the crop level, according to Sieve, was probably around 60 hectoliters per hectare, "if not higher."

89-91 Neal Martin - erobertparker.com (Issue #222 December 2015) - The 2014 Chablis Montee de Tonnerre 1er Cru, taken from tank on the lees, has a taut, granitic bouquet that is nicely focused if needing to develop just a little more tension. The palate has a twist of bitter lemon on the entry, quite edgy in the mouth, lively and energetic with a composed finish. This is a fine Chablis from de Montille and may even surpass the 2014 Les Preuses.

Maison de Montille

De famille de Montille treedt hier op in de hoedanigheid van négociant.

Sinds 2003 was Maison de Montille een négoce voor witte Bourgogne, met Alix de Montille als drijvende kracht. Zij is een gepassioneerde dame, echtgenote van Jean Marc Roulot uit Meursault en één van de beste wijnmakers van haar generatie. Haar werkwijze is rechtlijnig en integer, haar obsessies zijn kwaliteit en authenticiteit. Alix streeft naar lineaire en minerale wijnen met allure en klasse die thioshoren op "les Grandes Tables" en bij de allerfijnste gerechten.