Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2016 La Chenade - Lalande de Pomerol

€ 16,50 (€ 19,97)

Millésime:2016
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:La Chenade
Wijnstreek:Bordeaux - Saint Emilion, Pomerol en Satellieten
Score:NM 92
Foodpairing:Rundsvlees, Wild met uitgesproken smaak, Andere lekkernijen, BBQ
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Crowdpleasers


La Chenade laat je nooit in de steek! Jaarlijks levert het méér dan onberispelijke kwaliteit tegen een zeer redelijke prijs. Deze bovenmaatse Lalande de Pomerol wordt gemaakt door de briljante Denis Durantou van l’Eglise Clinet en is afkomstig van het gedeelte van Château Les Cruzelles dat met Graves is bezaaid.

De 1.700 kistjes 2016 zullen bestaan uit 80% Merlot en 20% Cabernet Franc die nu een élevage genieten in 40% nieuwe eik. De "grenzeloze" neus vertoont kersjes en framboosjes met een heerlijke vanilletoets als bekroning. In de mond is de zuivere concoctie van rode bessen gestoeld op een chassis dat energie en drive demonstreert. Nochtans blijft de verleiding zeer floraal en laat een epische fraîcheur de tannine feesten in de mond. La Chenade 2016 is opnieuw beklijvend en harmonieus en dat tot in de mooie finale. Simpelweg onweerstaanbaar!

IN DE PERS

92 Neal Martin – vinous.com (Januari 2019)
The 2016 La Chenade, the Lalande de Pomerol from Denis Durantou, was bottled at the end of May 2018. It has a beautiful, well-defined bouquet that offers charming scents of wild strawberry, red currant and crushed stone. The palate is medium-bodied with an almost Burgundian tannin profile. This La Chenade is silky in texture and perfectly balanced, revealing palpable mineralité at its core. A stupendous wine from Durantou that oozes class and will give at least a decade’s worth of drinking pleasure. Drink 2021-2036.

90-92 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #230 - robertparker.com (April 2017)
The 2016 La Chenade is a blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc from Denis Durantou's estate in Lalande-de-Pomerol. It was picked 24-29 September for the Merlot and 6 October for the Cabernet Franc at 39 hectoliters per hectare and then matured in 40% new oak. It has a lovely nose that needed some coaxing from the glass, eventually revealing black cherries and touches of bergamot with Earl Grey following later. The palate is medium-bodied with supple tannin, fresh right from the start, very harmonious with an elegant, quite minerally finish. Very elegant, very suave, very promising. Drink: 2020-2032.

92 Antonio Galloni – vinous.com (Januari 2019)
The 2016 La Chenade offers a striking interplay of sweet red berry/plum fruit, blood orange, mint and exotic spice. Cabernet Franc aromatics are super-expressive in this pliant, mid-weight Lalande de Pomerol, with rose petal, star anise and savory herb overtones that emerge in the glass. La Chenade shows just how appealing 2016 is, even among humbler appellations. The 2016 is 80% Merlot and 20% Cabernet Franc. Drink 2018-2026.

90-92 Antonio Galloni – vinous.com (April 2017)
The 2016 La Chenade is plump, juicy and absolutely delicious. Soft and pliant, with silky tannins, the 2016 will drink well upon release. Sweet floral and spice notes infuse a core of dark red stone fruit in this polished, classy Lalande de Pomerol from Denis Durantou. Tasted two times.

90 Yohan Castaing - robertparker.com (April 2023)
A blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc, the 2016 La Chenade exhibits aromas of plum, rose petals and spices followed by hints of oak. It’s medium to full-bodied and supple, with delicate tension on the finish. This wine is slightly more imposing than the 2019 vintage but seduces with its supple and velvety tannins. Drink 2023-2028.

88 Lisa Perrotti-Brown - robertparker.com (December 2018)
Medium garnet-purple colored, the 2016 La Chenade opens with tar and chargrill scents over a core of warm blackberries and black cherries with a waft of raspberry leaves. Medium to full-bodied, it fills the mouth with tarry black fruits, structured with chewy tannins and finishing on a dried herbs note. Drink 2020-2027.

92-93 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2017)
So delicious already with delicious depth and fruitiness, yet this always retains its balance and length. Fine tannins and a raspberry, cassis finish. You want to drink this now.

91 Jane Anson – decanter.com (April 2017)
A Denis Durantou favourite, always worth following. This is a major buy, so juicy with cooling fruit on the finish, it softens and lifts at the same time. Some floral character caresses the fruit. 80% Merlot and 20% Cabernet Franc on gravel picked between 24th and 29th September, and aged in 40% new oak. Drink: 2022-2038.

16,5/20 Jancis Robinson – jancisrobinson.com (April 2017)
80% Merlot, 20% Cabernet Franc on gravelly part of Cruzelles. Always picked first by Denis Durantou because it's the warmest of his terroirs. New oak 40%. 1,700 cases. Luscious and florally perfumed. Not immensely long but hugely enjoyable. GV. Drink: 2020-2026.

87-90 James Molesworth - Wine Spectator – winespectator.com (April 2017)
A slightly high-pitched version, with bright cherry and red currant fruit carried by a sleek structure. Doesn't show a ton of range but remains fresh and pure.

92 Tim Atkin – timatkin.com (April 2017)
“The revenge of the Merlot” is how Denis Durantou describes his 2016s. This comes from gravel soils and is almost indecently perfumed in 2016, with notes of wild Mediterranean herbs, some grassy, leafy undertones and fleshy, yet refreshing flavours. 2022-28

87-89 Jeff Leve – thewinecellarinsider.com (April 2017)

92 Bettane & Desseauve (April 2017)

15,5/20 Jean-Marc Quarin – quarin.com (April 2017)

16-17/20 Gault & Millau (April 2017)

La Chenade

La Chenade is een overheerlijke en vriendelijk geprijsde Lalande de Pomerol. Niemand minder dan de briljante Denis Durantou van Château L'Eglise Clinet in Pomerol is ervoor verantwoordelijk. Alle fruit komt van jongere, met grind bezaaide percelen van Les Cruzelles. Deze flessen bieden de beste verhouding prijs-kwaliteit-plezier in Bordeaux op vandaag.

Durantou

Denis Durantou was een geniale wijnmaker en één van de allergrootste in Bordeaux. De kleine productie van zijn Pomerol "extraordinaire" Eglise Clinet is wereldwijd gegeerd.

Zijn talent bewees hij bovendien in de betaalbare wijnen die hij daarnaast maakte: van de achterdeur van l’Eglise Clinet zag Denis zijn wijngaarden van Les Cruzelles en La Chenade (Lalande de Pomerol). Verderop vinden we Saintayme (Saint Emilion) en Montlandrie (Castillon). Ze zijn allemaal heerlijk, geloofwaardig en overtuigend. Saintayme is een perceel van 35 jaar oude Merlots op klei en graves in Saint Etienne de Lisse binnen de appellatie Saint Emilion. In Lalande de Pomerol worden Les Cruzelles en La Chenade gemaakt naargelang de bodemsamenstelling en de ouderdom van de wijnstokken. De jonge wijnstokken van La Chenade (gelegen op graves) verleiden terwijl we de oudere wijnstokken van Les Cruzelles op klei en graves bodems kunnen vergelijken we goede Pomerols. Sinds de aankoop in 2000 zette Denis de wijngaard maniacaal naar zijn hand. Montlandrie in Castillon is de recentste aankoop: de 11 hectare klei en kalkgronden zijn beplant met 25 jaar oude wijnstokken (70% Merlot, 30% Cabernet Franc of 70%, 25% en 5% Cabernet Sauvignon vanaf 2016). Buiten de erkende appellaties om, behoren deze wijnen tot de beste van Bordeaux. De tweede wijn van Eglise Clinet, La Petite Eglise, is zeldzaam met een jaarlijks productie beperkt tot zo'n 7.000 flesjes.

Het levenswerk van Denis Durantou wordt verdergezet door zijn drie dochters. « Je veux continuer à faire honneur au travail de mon père », zegt Noémie die al 4 jaar vinifieert samen met Olivier Gautrat, al 20 jaar maître de chai. « À Pomerol, Je suis chez moi. J’y ai grandi, j’allais à l’école du village, je jouais dans le chai et j’ai le souvenir des odeurs… ». Constance zorgt voor 400 olijfbomen en truffeleiken. Alix volgt vanuit Parijs en is gepassioneerd door kunst en Japanse cultuur. Hun mama, kunstenares Marie Reilhac neemt deel aan de assemblages. Zeventig jaar oude Cabernet Franc wijnstokken gedijen op het perfect gedraineerd terroir van argilo-graveleux. Eglise Clinet is één van de grootste wijnen die er zijn. Hun Les Cruzelles in Lalande-de-Pomerol en Montlandrie in Castillon zijn superwijnen en blijven héél toegankelijk.