2016 Ch. Montlandrie - Castillon | € 21,50 (€ 26,02) |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinds zijn eerste millésime 2009 wint Montlandrie gestaag aan complexiteit. Denis Durantou vertelde ons dat nu ook 5% Cabernet Sauvignon (aangeplant in 2009) opgenomen wordt, naast 75% Merlot en 20% Cabernet Franc. Voor de 2016 worden er 3.400 kisten geproduceerd die voorlopig hun élevage genieten in 60% nieuwe eik. Het wordt neuskrullen met die pruimpjes en zwarte kersen en een hint naar cacao. De tong zal extatisch zijn met die zachte, ronde tannine, het sappig rood en zwart fruit, chocolade en vanille. U leest het goed: Montlandrie 2016 is een fantastische wijn en opnieuw één van de grootste buitenkansjes van het jaar! Ten zeerste aanbevolen. Hoort u het liever van een ander? Neal Martin vindt het “superb”, Galloni “ready to deliver maximum pleasure on release” en Jancis Robinson scoort 17/20, evenveel als Pavie, en een half punt minder dan het grote Eglise Clinet zelf. Als dit niet opmerkelijk is! IN DE PERS 91 Neal Martin – vinous.com (Januari 2019) 91-93 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #230 - robertparker.com (April 2017) 92 Antonio Galloni – vinous.com (Januari 2019) 88-91 Antonio Galloni – vinous.com (April 2017) 91 Yohan Castaing - robertparker.com (April 2023) 94 James Suckling – jamessuckling.com (Februari 2019) 92-93 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2017) 93 Jane Anson – decanter.com (April 2017) 17/20 Jancis Robinson – jancisrobinson.com (April 2017) 89-92 James Molesworth - Wine Spectator – winespectator.com (April 2017) 93 Tim Atkin – timatkin.com (April 2017) 91 Jeff Leve – thewinecellarinsider.com (April 2017) 94 Bettane & Desseauve (April 2017) 90 Jean-Marc Quarin – quarin.com (April 2017) 16,5-17/20 Gault & Millau (April 2017) MontlandrieDenis Durantou kocht Montlandrie in maart 2009 omwille van de geologische gelijkenissen met Pavie en Tertre Roteboeuf. De combinatie van terroir, precieze vinificatie en een onberispelijk élevage resulteert in een overheerlijke prachtwijn. Deze 11 hectare in Castillon is beplant met 25 jaar oude Merlot en Cabernet Franc (2/3 + 1/3). Sinds 2016 wordt hieraan 5% Cabernet Sauvignon toegevoegd (aangeplant bij de aankoop). Jane Anson - Top 10 affordable Bordeaux - decanter.com (28 december 2017) - I couldn't finish without adding one Denis Durantou wine... if you do see them, snap them up. Durantou is without doubt one of France's most talented winemakers, and Montlandrie has been owned by him since 2009... and this is one of the leading lights ... An accomplished, succulent wine. DurantouDenis Durantou was een geniale wijnmaker en één van de allergrootste in Bordeaux. De kleine productie van zijn Pomerol "extraordinaire" Eglise Clinet is wereldwijd gegeerd.Zijn talent bewees hij bovendien in de betaalbare wijnen die hij daarnaast maakte: van de achterdeur van l’Eglise Clinet zag Denis zijn wijngaarden van Les Cruzelles en La Chenade (Lalande de Pomerol). Verderop vinden we Saintayme (Saint Emilion) en Montlandrie (Castillon). Ze zijn allemaal heerlijk, geloofwaardig en overtuigend. Saintayme is een perceel van 35 jaar oude Merlots op klei en graves in Saint Etienne de Lisse binnen de appellatie Saint Emilion. In Lalande de Pomerol worden Les Cruzelles en La Chenade gemaakt naargelang de bodemsamenstelling en de ouderdom van de wijnstokken. De jonge wijnstokken van La Chenade (gelegen op graves) verleiden terwijl we de oudere wijnstokken van Les Cruzelles op klei en graves bodems kunnen vergelijken we goede Pomerols. Sinds de aankoop in 2000 zette Denis de wijngaard maniacaal naar zijn hand. Montlandrie in Castillon is de recentste aankoop: de 11 hectare klei en kalkgronden zijn beplant met 25 jaar oude wijnstokken (70% Merlot, 30% Cabernet Franc of 70%, 25% en 5% Cabernet Sauvignon vanaf 2016). Buiten de erkende appellaties om, behoren deze wijnen tot de beste van Bordeaux. De tweede wijn van Eglise Clinet, La Petite Eglise, is zeldzaam met een jaarlijks productie beperkt tot zo'n 7.000 flesjes. Het levenswerk van Denis Durantou wordt verdergezet door zijn drie dochters. « Je veux continuer à faire honneur au travail de mon père », zegt Noémie die al 4 jaar vinifieert samen met Olivier Gautrat, al 20 jaar maître de chai. « À Pomerol, Je suis chez moi. J’y ai grandi, j’allais à l’école du village, je jouais dans le chai et j’ai le souvenir des odeurs… ». Constance zorgt voor 400 olijfbomen en truffeleiken. Alix volgt vanuit Parijs en is gepassioneerd door kunst en Japanse cultuur. Hun mama, kunstenares Marie Reilhac neemt deel aan de assemblages. Zeventig jaar oude Cabernet Franc wijnstokken gedijen op het perfect gedraineerd terroir van argilo-graveleux. Eglise Clinet is één van de grootste wijnen die er zijn. Hun Les Cruzelles in Lalande-de-Pomerol en Montlandrie in Castillon zijn superwijnen en blijven héél toegankelijk. |