Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2016 Blanc de Lynch Bages - Bordeaux Blanc

€ 44,00 (€ 53,24)

Millésime:2016
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Lynch Bages
Wijnstreek:Bordeaux
Score:JS 95
Foodpairing:Schaaldieren & Zeevruchten, Gerookte vis, Hors d'Oeuvres
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Crowdpleasers, Aperitief, Mirobolante Parkerscore


Blanc de Lynch Bages is één van de meest opvallende en meest verfrissende witte wijnen van het jaar. 52% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon en 18% Muscadelle.

IN DE PERS

89 Neal Martin – vinous.com (Januari 2019)
The 2016 Blanc de Lynch Bages has a delightful brioche-scented bouquet with subtle lime flower aromas and hints of frangipane. The palate is well balanced with a fine thread of acidity. A touch of toffee apple and lychee emerges toward the nicely composed finish. Very fine. Drink 2020-2028.

88 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #230 - robertparker.com (April 2017)
The 2016 Blanc de Lynch Bages had been bottled the week before I tasted it. A blend of 52% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon and 18% Muscadelle. It has a straightforward bouquet with citrus lemon, grapefruit and touch of yellow flowers. The palate is well balanced with crisp acidity, taut and linear with pink grapefruit and touches of quince, a nice touch of sour lemon lending some tension towards the finish. Drink over the next three or four years. Drink: 2017-2022

88 Antonio Galloni – vinous.com (Januari 2019)
The 2016 Lynch-Bages Blanc is an attractive, easygoing white. Lemon confit, chamomile and floral notes are all pushed forward, with exotic tropical overtones from the Muscadelle that are very much in evidence. Drink 2019-2023.

88 Antonio Galloni – vinous.com (April 2017)
The 2016 Lynch-Bages Blanc is a tasty, crisp white to drink now and over the next year or so, while the citrus peel and floral notes retain their brightness. All things considered, the Blanc shows good freshness for the year, with the extra kick of tropical, exotic fruit that the Muscadelle brings to the blend. The composition is 52% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon and 18% Muscadelle.

91 Lisa Perrotti-Brown - robertparker.com (December 2018)
The 2016 Blanc de Lynch-Bages delivers notions of ripe apples, spiced pears and lemon pie with touches of lime zest and crushed rocks. Medium-bodied with super intensity in the mouth, it has a seriously zesty palate and a long refreshing finish. Drink 2019-2028.

95 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2017)
This is really excellent with sliced apples, lemon rind, minerals and stones. Medium to full body, vivid and energetic acidity and a long and powerful, almost minerally finish. Wow.

94 Jane Anson – decanter.com (April 2017)
This offers more proof that the whites in the Médoc have resisted the heat of August. The pH here is 3.01, and certainly the impression in the glass is of beautiful freshness with a creamy mid-palate of white peaches, honeysuckle and gentle citrus sorbet. Fermented at a low temperature in a combination of stainless steel, one year old barrels and 45% new oak with a very light toast, this is very delicate and extremely pretty. A blend of 52% Sauvignon Blanc, 30% Semillon and 18% Muscadelle. Drink: 2019-2032.

16,5/20 Jancis Robinson – jancisrobinson.com (April 2017)
52% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon, 18% Muscadelle. Picked mainly after the rains of 13 September. 45% new oak. Pungent with a slightly rich palate entry and then masses of crispness. Really quite tight on the end. Racy and lots of tension, with none of the flab of some dry whites in 2016. Drink: 2018-2021.

87-90 James Molesworth - Wine Spectator – winespectator.com (April 2017)
Open, with modest lime, thyme and white asparagus notes. Quick finish.

94 Tim Atkin – timatkin.com (April 2017)
It’s easy to forget how good this white wine can be, especially in a year when Lynch-Bages’ reds are so spectacular. But this is delicious: zesty, stony and saline, with subtle oak and lees and crunchy acidity. The hint of flinty, struck match adds further complexity. 2017-22

90 Jean-Marc Quarin – quarin.com (April 2017)

17-18/20 Gault & Millau (April 2017)

Lynch Bages

Lynch Bages hoeft geen inleiding. Het is één van die wijnen die jaarlijks uw aankoop waard zijn.

Dit illuster Château bevindt zich ten Westen dan de Route du Vin (D2), onder het saai stadje Pauillac, op het toepasselijk genaamd “Plateau de Bages”. De wijngaard ligt halverwege tussen Lafite en Mouton in het Noorden, en tussen Latour en de twee Pichons in het Zuiden. Lynch Bages is een oud domein, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de XVIde Eeuw. Het Château draagt de naam van Thomas Lynch en zijn Ierse familie die het Château bezat in de XVIIde XVIIIde Eeuw. In 1855 werd Lynch Bages gecatalogeerd als Cinquième Grand Cru Classé, terwijl het vandaag eerder aanzien worden als Deuxième of Troisième Grand Cru Classé.
In 1939 kwam deze wijngaard van 100ha in de handen van Jean-Charles Cazes, de overgrootvader van de gelijknamige, actuele directeur. De familie is tot vandaag ook eigenaar van Les Ormes de Pez in Saint Estèphe. Jean-Michel Cazes deed het gehucht van Bages herleven met Café Lavinal en le Comptoir  d'Andréa die de namen van zijn twee grootmoeders dragen. Deze hyper moderne “productie-faciliteit” is van de hand van Didi Pei wiens vader de pyramide du Louvre bouwde. Glas en beton imponeren en zijn "le prolongement du geste technique, où la fonctionnalité et l’aisance au travail priment".
Als essentiële Pauillac levert Lynch Bages zeer consistente kwaliteit over de wijnjaren heen en een typische expressie van  Cabernet Sauvignon met zwart fruit, potlood en leder. Grote successen werden geboekt in 1952, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1962 en 1966. Sinds de jaren tachtig floreerde Lynch Bages opnieuw met 1989, 1990, 2000, 2009 en 2010 bijvoorbeeld. Sindsdien bevestigt Jean-Charles: The best is yet to come...
 

Cazes

Jean-Michel Cazes is een bijzonder aimabel man die gestudeerd heeft in de Verenigde Staten en een carrière wist uit te bouwen bij IBM, voor hij naar de Médoc terugkeerde. Deze wereldburger zoekt open, heerlijke, moderne wijnen, vertolkt de klasse en het karakter van Pauillac en is als voorzitter van de Commanderie du Bontemps de beste ambassadeur van de hedendaagse Médoc. Lynch Bages is op vandaag één van de meest herkende en erkende Médocwijnen wereldwijd en een essentiële Pauillac door het toedoen van Jean Michel Cazes.

Vandaag wordt hij opgevolgd door zijn capabele zoon Jean Charles Cazes.