Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2015 Bourgogne - Domaine de Montille

€ 20,99 (€ 25,40)

Millésime:2015
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:ST 86-88
Foodpairing:Andere lekkernijen, Koude vleeswaren, Milder wild, Rundsvlees, Stoofschotels met vlees, Wild met uitgesproken smaak, Wit vlees, Harde, sterk uitgesproken kazen, Vlezige pasta
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Bio
Bio:ja


De "standaard" rode Bourgogne van Domaine de Montille is afkomstig van twee wijngaarden: 1ha in Volnay (lieu-dit "les Longbois") en 2,28 hectare in Puligny-Montrachet. Het is een sympathieke wijn die geniet van dezelfde (biodynamische) werkwijze als de Premiers en Grands Crus van het illuster Domaine de Montille. Hij is quasi onmiddellijk toegankelijk en reflecteert kwaliteit en cachet: zuiverheid, authenticiteit en elegantie in een plezierwijn.

IN DE PERS

85-87 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #228 – robertparker.com (December 2016)
The 2015 Bourgogne Rouge was completely destemmed and sees 10% new oak. The palate is well balanced with chewy red berry fruit on the entry, cranberry and wild strawberry, although I would like to see a little more flesh form towards the finish by the time of bottling.

86-88 Stephen Tanzer – vinous.com (Januari 2017)
(farmed organically; 100% destemmed; 15% new oak): Good medium red. A cherry-raspberry bomb on the nose and palate. Fresh, juicy wine with firm acidity and lovely fruit. The wine's slightly dusty tannins should not stand in the way of early gulpability.

Winemaker Brian Sieve on 2015 at Domaine de Montille
We had a warm growing season but we were helped by 50mm of rain on 10 August and 40mm on 18-20 August. In the end the disease pressure was a non-issue. There was a level phenolic ripeness that extended down to vines that are just 15 years old. In fact, it was only the oldest vines that did not flower so well. In terms of concentration of red fruit, they have a very good tannin profile and superb acidity. It will one of those vintages that is top notch. I like the profile better than the 2005 or 2009s and I just love the bright acidity. Without wishing to take anything away, there is a level of red fruit that was lost in those vintages. The whites were picked early on 26 August to hold on to the acid profile. I think they will speak more about the vignerons as much as anything else.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.