Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2017 La Chenade - Lalande de Pomerol

€ 16,50 (€ 19,97)

Millésime:2017
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:La Chenade
Wijnstreek:Bordeaux - Saint Emilion, Pomerol en Satellieten
Score:NM 91
Foodpairing:Rundsvlees, Wild met uitgesproken smaak, Andere lekkernijen, BBQ
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Crowdpleasers


Denis Durantou beweert dat deze La Chenade zijn 2015 zal overtreffen! Die zelfzekerheid verrast. We proeven… en volgen zijn gedachtengang: diep robijnrood tooit in het glas. De mond "smekt" van rijpe zwarte bessen en framboos (met een hint naar viooltjes en vanille). Fijne grain en rijpe tannine overtuigen terwijl fruit schittert in de compacte, sappige kern. Deze soepele textuur verleidt en de fraîcheur verheft kruidige toetsen van braambessen en bloesem tot in de smakelijke finale. Is aromatische eenheid, rijkelijke densiteit, precisie mogelijk op zo'n prijsniveau? Ja dus.
Deze 2017 bestaat uit 80% Merlot en 20% Cabernet Franc, geplant op de graveleuze percelen van Les Cruzelles. De Merlot werd geplukt tussen 14 en 22 september en de Cabernet Franc op 18 september. De élévage gebeurt in 30% nieuwe eik en de rest rust in vaten van l’Eglise Clinet. Slechts 9.600 flessen werden geproduceerd.

IN DE PERS

91 Neal Martin – vinous.com (Februari 2020)
The 2017 La Chenade was picked from 14 to 22 September for the Merlot and on 18 September for the Cabernet Franc. It has a very well defined, slightly tertiary bouquet with blackberry, sage and light thyme aromas. The palate is soft on the entry with smudged red berry fruit laced with leather and light cedar notes. It does not quite have the ebullience of the 2018 on the finish but it has a lovely spiciness on the aftertaste. Drink 2021-2032.

88-90 Neal Martin – vinous.com (Mei 2018)
The 2017 La Chenade comes from gravel soils in Lalande de Pomerol, picked 8 to 22 September for the Merlot and on 18 September for the Cabernet Franc, that is aged in used oak. It has a tightly wound bouquet, a little more black fruit than red, just a touch of black truffle. The palate is medium-bodied with edgy tannin, a pinch of black pepper and spice, a little short but nicely balanced with a pretty, earthy finish. It is not the greatest La Chenade that I have tasted in recent years, yet given the frost damage it should be considered a success.

89-91 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2018)
The 2017 La Chenade, 80% Merlot and 20% Cabernet Franc, is terrific. Deep, powerful and savory, the 2017 packs a serious punch. A rush of cedar, licorice, smoke, dried Mediterranean herbs and underbrush adds aromatic complexity. Today, the 2017 is showing quite a bit of tannin, but time in barrel should take care of things. This is a strong showing from Denis Durantou's Lalande de Pomerol.

89 Jane Anson – decanter.com (April 2018)
A lovely, beautiful vibrant quality to the tannins that sit quietly under the fresh but full dark fruits. From gravel and clay soils, a few plots were affected by frost. Harvest took place between 14 and 22 September. No new oak here. Drinking Window 2022 - 2032

89 Lisa Perrotti-Brown MW – robertparker.com (Maart 2020)
Medium to deep garnet-purple colored, the 2017 La Chenade starts a little muted before revealing notes of warm blueberries, plum preserves and redcurrant jelly plus wafts of woodsmoke and crushed rocks. Medium-bodied, the palate has bags of juicy fruit with a bit of chew to the texture and an herbal lift to the finish. Drink 2021-2031.

88-90 Lisa Perrotti-Brown MW – robertparker.com (April 2018)
Composed of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc, the 2017 La Chenade is medium to deep garnet-purple in color and has quite an earthy nose giving notes of truffles, mossy bark and tilled soil over a core of red and black plums and a waft of incense. Medium-bodied, it fills the mouth with refreshing red and black fruits supported by chewy tannins and finishes with an invigorating lift.

87-88 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2018)
A firm and silky wine with berry and cherry character. Medium body, light tannins and a clean finish.

16,5/20 Julia Harding MW – jancisrobinson.com (April 2018)
Deep purple crimson. Smells of small, wild hedgerow berries and raspberry vitality. Second-fill barrels and just a hint of chocolate. Lovely freshness and that fine graphite note on the finish. Refined texture, just a little chewy for now, and lots of fruit and a persistent finish.

La Chenade

La Chenade is een overheerlijke en vriendelijk geprijsde Lalande de Pomerol. Niemand minder dan de briljante Denis Durantou van Château L'Eglise Clinet in Pomerol is ervoor verantwoordelijk. Alle fruit komt van jongere, met grind bezaaide percelen van Les Cruzelles. Deze flessen bieden de beste verhouding prijs-kwaliteit-plezier in Bordeaux op vandaag.

Durantou

Denis Durantou was een geniale wijnmaker en één van de allergrootste in Bordeaux. De kleine productie van zijn Pomerol "extraordinaire" Eglise Clinet is wereldwijd gegeerd.

Zijn talent bewees hij bovendien in de betaalbare wijnen die hij daarnaast maakte: van de achterdeur van l’Eglise Clinet zag Denis zijn wijngaarden van Les Cruzelles en La Chenade (Lalande de Pomerol). Verderop vinden we Saintayme (Saint Emilion) en Montlandrie (Castillon). Ze zijn allemaal heerlijk, geloofwaardig en overtuigend. Saintayme is een perceel van 35 jaar oude Merlots op klei en graves in Saint Etienne de Lisse binnen de appellatie Saint Emilion. In Lalande de Pomerol worden Les Cruzelles en La Chenade gemaakt naargelang de bodemsamenstelling en de ouderdom van de wijnstokken. De jonge wijnstokken van La Chenade (gelegen op graves) verleiden terwijl we de oudere wijnstokken van Les Cruzelles op klei en graves bodems kunnen vergelijken we goede Pomerols. Sinds de aankoop in 2000 zette Denis de wijngaard maniacaal naar zijn hand. Montlandrie in Castillon is de recentste aankoop: de 11 hectare klei en kalkgronden zijn beplant met 25 jaar oude wijnstokken (70% Merlot, 30% Cabernet Franc of 70%, 25% en 5% Cabernet Sauvignon vanaf 2016). Buiten de erkende appellaties om, behoren deze wijnen tot de beste van Bordeaux. De tweede wijn van Eglise Clinet, La Petite Eglise, is zeldzaam met een jaarlijks productie beperkt tot zo'n 7.000 flesjes.

Het levenswerk van Denis Durantou wordt verdergezet door zijn drie dochters. « Je veux continuer à faire honneur au travail de mon père », zegt Noémie die al 4 jaar vinifieert samen met Olivier Gautrat, al 20 jaar maître de chai. « À Pomerol, Je suis chez moi. J’y ai grandi, j’allais à l’école du village, je jouais dans le chai et j’ai le souvenir des odeurs… ». Constance zorgt voor 400 olijfbomen en truffeleiken. Alix volgt vanuit Parijs en is gepassioneerd door kunst en Japanse cultuur. Hun mama, kunstenares Marie Reilhac neemt deel aan de assemblages. Zeventig jaar oude Cabernet Franc wijnstokken gedijen op het perfect gedraineerd terroir van argilo-graveleux. Eglise Clinet is één van de grootste wijnen die er zijn. Hun Les Cruzelles in Lalande-de-Pomerol en Montlandrie in Castillon zijn superwijnen en blijven héél toegankelijk.