Gericht zoeken
 
Rood Bewaren

2016 Ch. Talbot - Saint Julien GCC

€ 113,00 (€ 136,73)

Millésime:2016
Formaat:Magnum
Verpakking:CB6M
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Talbot
Wijnstreek:Bordeaux - Médoc & Haut Médoc, Saint Estèphe, Pauillac, Saint Julien & Margaux
Score:AG94
Foodpairing:Andere lekkernijen, Milder wild, Rundsvlees, Stoofschotels met vlees, Wit vlees
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten, Magnum


2016 Talbot is gewoonweg een fenomenale, grandioze wijn. Alle sterke punten van 2016 worden gesublimeerd. Het vermaard Château zet hiermee zijn sterkste prestatie neer in jaren. Antonio Galloni beschrijft hem als “a jewel of a wine” en James Suckling ziet “great potential”. Alle critici zijn unaniem, maar houden de scores relatief laag; ik vermoed dat ze er zelf ook gaan kopen! Onthou mijn woorden: dit wordt een prachtfles die niet in uw kelder mag ontbreken. 2016 is een groot jaar voor Saint Julien en een immens jaar voor Talbot. Bravo!

Het assemblage van 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot en 5% Petit Verdot, geniet een élevage in 50% nieuwe eik. Het relatief hoog percentage aan Merlot zorgt voor een neus van rijp fruit met rode en zwarte kersen, volmondigheid op de tong en verleidelijke super-souplesse (een neologisme voor de gelegenheid). De zijdezachte tannine en de overheerlijke milieu de bouche danken we dan weer aan de meerderheid delicieuze Cabernet Sauvignon. De structuur is gepolijst en het geheel “absolument superbe”. Talbot 2016 is zonder meer een succulent schot in de roos!

Slimme kopers vergeten niet dat Talbot ook het heerlijke (en betaalbare) Sénéjac maakt! Beide Châteaux zijn buitenkansen voor elke wijnliefhebber.

IN DE PERS

92 Neal Martin – vinous.com (Januari 2019)
The 2016 Talbot takes a little coaxing from the glass. The almost Margaux-like nose features pure blackberry and black cherries, and violets come through with time. You just want it to give you more. The medium-bodied palate is a little gravelly and saline, with fine tannin and a structured finish that needs more finesse and complexity. This is a fine classic Talbot, though not in the same league as the appellation's front-runners. Drink 2022-2045.

90-92 Neal Martin – The Wine Advocate Issue #230 - robertparker.com (April 2017)
The 2016 Talbot has a conservative bouquet with slightly leafy black fruit, a subtle earthiness that percolates through with time. At first, the aromatics seem standoffish, but you gradually warm to its charms. The palate is medium-bodied with crisp and tensile tannin. There is an edginess to this Talbot, and it does not quite possess the harmony and charm of other Saint Julien 2016s. But, there is personality here—a bit curmudgeonly and yet you keep going back to take another sip. One to watch. Drink: 2022-2045.

94 Antonio Galloni – vinous.com (Januari 2019)
The 2016 Talbot is aromatically quite expressive, but less available on the palate, where it is quite closed down. Time in the glass brings out a host of sweet tobacco, smoke, leather, cedar, mint, licorice and red-toned fruit. In two tastings, Talbot gave the impression it is going to need at least a few years to fully come into its own. Even so there is plenty to look forward to once the tannins start to melt away a bit. Consultants Stéphane Derenoncourt and Julien Lavenu have done quite a bit to raise the bar here, but I get a sense more is possible. Tasted two times. Drink 2026-2056.

92-95 Antonio Galloni – vinous.com (April 2017)
The 2016 Talbot is shaping up to be a jewel of a wine. Black cherry, plum, gravel, smoke, lavender and mint all flesh out in this decidedly imposing, vertical Saint-Julien. Concentrated and forbiddingly tannic at this stage, the 2016 is going to need at least a few years to start coming into its own. It should age gracefully for decades.The blend is 55% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot and 6% Petit Verdot. Stéphane Derenoncourt and Julien Lavenu consult. Tasted three times.

92 Lisa Perrotti-Brown - robertparker.com (December 2018)
The 2016 Talbot is medium garnet-purple colored and opens with pretty floral notes of roses and lavender with a core of cassis, blackberry preserves and kirsch plus wafts of cigar box and spearmint. Medium-bodied with a lovely intensity of black and red fruit flavors, it has a ripe, grainy texture and compelling freshness, finishing savory. Drink 2020-2036.

93-94 James Suckling – jamessuckling.com (Maart 2017)
A full-bodied red that stays in check with a firm and lightly chewy tannin backbone. Full body and an intense finish. Shows excellent potential.

94 Jane Anson – decanter.com (April 2017)
Lovely deep damson colour with violet edging that suggests a healthy pH. Great balance of fruit and acidity, this is one of the fresher wines of the appellation. The fruit is cleanly extracted, fresh and well paced, with a lovely layer of complexity driven by smoke-edged mineral notes. Aged in 50% new oak. Drink: 2027-2050.

17/20 Jancis Robinson – jancisrobinson.com (April 2017)
Very dark and shiny. Not that intense but very well mannered. Sweet, almost thick, start. Very flattering. If I had to choose one wine to represent the vintage in typical style I might well choose this one – though the hint of heat on the end is a little worrying. Should be rewarding in the end. Great harmony. Drink: 2025-2045.

93-96 James Molesworth - Wine Spectator – winespectator.com (April 2017)
Pure, with a core of cassis and blueberry fruit streaming through, carried by ample yet embedded graphite-edged grip. Keeps a fresh feel through the finish. Lovely.

93 Tim Atkin – timatkin.com (April 2017)
This is the best young Talbot I’ve had for a while, underlining recent improvements at the château. Dense, chewy and made to last, with serious tannic structure, waves of damson and blueberry fruit, well handled oak and bright acidity. Drink 2026-34.

96 Bettane & Desseauve (April 2017)

17-18/20 Revue des Vins de France (April 2017)

91 Jean-Marc Quarin – quarin.com (April 2017)

16,5/20 Jacques Dupont – Le Point (April 2017)

18/20 Le Figaro Vin (April 2017)

16-18/20 Gault & Millau (April 2017)

Talbot

Talbot is wereldwijd befaamd en één van de de sterkste "brands" in Bordeaux. Bovendien is zijn prijs doorgaans vrij redelijk in primeur en stijgt zijn waarde over de jaren. Deze omvangrijke wijngaard van 104 hectare is één van de meest standvastige Saint Julien geklasseerd in 1855. De familie Cordier vierde in 2018 een eeuw aanwezigheid als eigenaar. Ze stelden een dreamteam samen met Jean Michel Laporte als directeur (sinds 2018) en zowel Stéphane Derenoncourt als Eric Boissenot als consulenten. 68% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot en 4% Petit Verdot. De naam Talbot verwijst naar de Connétable Talbot, een Engelse militair en "gouverneur de Guyenne", die op beiaarde leeftijd verslaan werd door de Fransen tijdens de legendarische "bataille de Castillon" in 1453. De familie is ook eigenaar van Sénéjac in Haut Médoc.