Gericht zoeken
 
Rood Bewaren

2016 Nuits St Georges 1er Cru Aux Thorey - Domaine de Montille

€ 63,00 (€ 76,23)

Millésime:2016
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Nuits
Score:NM 91-93
Foodpairing:Wit vlees, Milder wild, Wild met uitgesproken smaak, Andere lekkernijen, Stoofschotels met vlees
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten
Bio:ja


Nuits-Saint-Georges wordt gemaakt op de gemeentes Nuits-Saint-Georges en Premeaux-Prissé. Dit even uitgestrekt als divers terroir werd hoofdzakelijk beplant met Pinot Noir. Ten Zuiden, in de richting van Premeaux vinden we intense en stevige bewaarwijnen. Maar hier, in deze Noordelijke lieu-dit Aux Thorey naast les Chaignots, aan de voet van de helling, herinneren de fijne, succulente en floraal geparfumeerde wijnen op frappante wijze aan het naburige Vosne Romanée. Domaine de Montille beheert er 0,73 hectare, net naast Vosne-Romanée, op een bodem van kalk en mergel. Deze lichtere stijl laat (als bijkomend voordeel) al vrij jong in zijn kaarten kijken, vanaf zo'n 3 à 5 jaar. Prachtwijn die wij al jaren en zelfs generaties verdelen bij Vyncke-Daels.

IN DE PERS
 
91-93 Neal Martin – robertparker.com (December 2017)
The 2016 Nuits Saint Georges 1er Cru Aux Thorey includes two-thirds whole cluster fruit, matured in 50% new oak. It has a fragrant bouquet with hints of crushed violet suffusing the red berry fruit, more blue fruit emerging with aeration. The palate is medium-bodied with slightly chalky tannin, maybe a little backward and rigid for this vineyard at the moment, but it will mellow with time in bottle. I admire the terroir expression on the finish here. Give this 4 or 5 years if you can, because this has something up its sleeve and will meliorate in bottle. Drink 2020-2040.
 
90-92 Stephen Tanzer – vinous.com (Januari 2018)
(from 45- to 50-year-old vines planted on limestone; vinified with two-thirds whole clusters): Slightly hazy red. Deep but youthfully stunted aromas of black raspberry and licorice. Very rich and quite dry; less expressive today than most of the estate's 2016s from the Côte de Beaune but conveys subtle saline minerality. Finishes with chalky, fine-grained tannins and lingering notes of red berries and oak spices.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.