Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2016 Puligny Montrachet 1er Cru Le Cailleret - Domaine de Montille

€ 97,00 (€ 117,37)

Millésime:2016
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:ST 92
Foodpairing:Wit vlees, Witte vaste vis, Gerookte vis, Zalm, Risotto
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten
Bio:ja


Dit perceel van 0.83 hectare is ideaal gelegen te midden de helling of "en milieu de côte". We bevinden ons in het verlengde van Montrachet (op dezelfde hoogte ten Noorden), onder Chevalier-Montrachet en boven 1er Cru les Pucelles. Liefhebbers aanzien deze Premier Cru van Domaine de Montille de facto als een Grand Cru. De naam Le Cailleret verwijst naar de keien en kiezel die er de bodem bezaaien. Sinds 1993 vertoont deze wijn méér dan een vage gelijkenis met Montrachet. Geniet ervan, best vanaf vier tot acht jaar na de oogst.

Toujours à la hauteur, ce vin est extrêmement complet, racé et presque aristocrate. C'est le vin blanc du domaine que je préfère - Alix de Montille

IN DE PERS
 
92 Stephen Tanzer – vinous.com (September 2018)
Bright yellow with a green tinge. Aromas of nectarine, white pepper and spices are lifted by a hint of lavender. Brisk, energetic wine with noteworthy definition and delicacy to its complex flavors of citrus fruits and crushed-stone minerality. Very fresh for 2016, showing no dried-fruit character. This infant still needs time to knit but should evolve gracefully. Finishes very long and scented. Drink 2023-2030.
 
91-93 Stephen Tanzer – vinous.com (September 2017)
Bright light yellow. Less expressive on the nose than the Meursault Perrières, offering musky lemon and an element of stony minerality complicated by a suggestion of smoky oak. Creamy and thick; a bit heavier and less harmonious than the Meursault Perrières despite its pungent minerality and strong stony quality. Finishes distinctly more phenolic and chewy, with a firm edge.
 
88-90 Neal Martin – robertparker.com (December 2017)
The 2016 Puligny-Montrachet 1er Cru Le Cailleret has a clean and fresh bouquet with apple blossom and granitic scents, though I find it not as vivid as a 2014 might have been. The palate is well balanced with crisp acidity and satisfying depth although, like the Meursault Perrières, I would like to see more terroir and tension develop on the finish. I just want it to express its origins more clearly. Drink 2018-2028.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.