Gericht zoeken
 
Rood Bewaren

2018 La Chenade - Lalande de Pomerol

€ 18,00 (€ 21,78)

Millésime:2018
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:La Chenade
Wijnstreek:Bordeaux - Saint Emilion, Pomerol en Satellieten
Score:AG 92
Foodpairing:Rundsvlees, Wild met uitgesproken smaak, Andere lekkernijen, BBQ
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Crowdpleasers


Beau vin! Denis Durantou van l’Eglise Clinet is een meester in het wijn maken. Dit wisten we al langer. Hij ziet zichzelf meer als “un artisan” of ambachtsman dan als een artiest (nvdr zoals zijn vrouw Marie Reilhac). Ik begrijp waar hij naar toe wil. Maar toch… Robijnrood schittert. Viooltjes, kersenbloesem en bosbes intrigeren. Het palet barst van sappig rood en zwart fruit, omlijst in flinke, uit de kluiten gewassen, tannine. De intensiteit van zoete kruiden en zomers fruit rolt in golven over de tong. Deze machtige Lalande de Pomerol is een prachtige 2018.
Waarom maar 1.000 kistjes La Chenade dit jaar? Deze wijn wordt in se gemaakt met de jongere wijnstokken van Château Les Cruzelles. Ook zij verouderen en hun voortreffelijk fruit verdwijnt in de Grand Vin. Stel uw reservatie dus niet uit, want we krijgen er geen méér!
80% Merlot en 20% Cabernet Franc op Graves binnen Les Cruzelles in Lalande de Pomerol. De Merlot werd geoogst tussen 17 en 25 september en de Cabernet Franc op die laatste dag. 14%vol. Elevage in 30% nieuwe eik.
 
IN DE PERS
 
91 Neal Martin – vinous.com (Maart 2021)
The 2018 La Chenade is more backward and demands more coaxing than the Lés Cruzelles, reluctantly unfolding to reveal scents of blackberry, melted tar and violet petals, all very well defined. The palate is medium-bodied with slightly grainy tannins, well-judged acidity, gentle grip and a slightly smoother but slightly less engaging finish than the Lés Cruzelles. Still, this is very fine. Drink 2022+.

90-92 Neal Martin – vinous.com (Oktober 2019)
The 2018 La Chenade comes from gravel soils and was picked September 17-25 for the Merlot, September 25 for the Cabernet Franc, then matured in 30% new oak. It has a perfumed blueberry and black currant bouquet; touches of violet petals and orange peel come through with aeration. The palate is medium-bodied with supple tannins. There is a nice bite to Denis Durantou’s Lalande-de-Pomerol, and an attractive saline finish. Excellent. Drink 2022+.

92 Antonio Galloni – vinous.com (Maart 2021)
A heady, sumptuous wine, the 2018 La Chenade is so delicious right now. Inky dark fruit, mocha, chocolate, spice, new leather and licorice race across the palate. The 2018 is plush, open-knit and ready to give pleasure. There is a lot of substance to La Chenade in 2018, but I would prefer to drink it over the next decade, while the fruit is vibrant. Drink 2023-2033.

89-92 Antonio Galloni – vinous.com (April 2019)
The 2018 La Chenade is another stellar wine in Denis Durantou's lineup. Ripe, racy and exuberant, the 2018 is super-expressive, even in the early going. Succulent red cherry, plum, spice and new leather add layers of nuance. Ultimately, though, La Chenade is a wine of pure and total pleasure more than anything else. Floral notes and a final burst of red-toned fruit add character to this Lalande de Pomerol from sandy, gravelly soils.
 
92-93 James Suckling – jamessuckling.com (April 2019)
This is really delicious and fresh with lovely dark berries and purity at the same time. Medium body, fine tannins and a lovely finish.
 
92 Jane Anson – decanter.com (April 2019)
 
90 Lisa Perrotti-Brown – roberparker.com (Maart 2021)
The 2018 La Chenade is composed of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc with 30% new oak. Medium to deep garnet-purple in color, it opens with notes of tar, licorice and cracked black pepper, leading to a core of baked black plums, boysenberries and blackberry pie, plus a waft of woodsmoke. Medium to full-bodied, the palate delivers loads of earth-laced blackberry flavors with a frame of ripe, rounded tannins and bags of freshness, finishing savory. This was produced by the late Denis Durantou of Château L’Eglise Clinet. The vineyard is in Lalande de Pomerol on gravel-based sandy soils.

90-92 Lisa Perrotti-Brown – roberparker.com (April 2019)
This is produced by Denis Durantou of Château L’Eglise Clinet. The vineyard is in Lalande de Pomerol on gravel-based sandy soils. The 2018 La Chenade is composed of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc with 30% new oak. Deep purple-black in color, the nose is slightly reticent and broody, offering notes of tar, chargrill and damp soil to begin, giving way to a core of fresh plums, black cherries and kirsch plus touches of bay leaves and iron ore. Medium-bodied, the palate is fresh and juicy with plenty of bright black fruit and a plush texture, finishing long and refreshing.
 
87-90 James Molesworth – winespectator.com (April 2019)
Shows an herbal note out front, with light cherry and damson plum fruit. Silky finish.
 
90-92 Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (April 2019)
A blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc from gravelly soils, the 2018 La Chenade comes from the team of Denis Durantou and is still aging in 30% new barrels. It offers a rich yet savory style in its black raspberries, dried cherries, leafy herbs, and chocolate-laced aromas and flavors. Beautifully balanced, medium-bodied, and silky, this is another remarkable wine in the vintage that’s well worth seeking out.
 

15,5/20 Bettane & Desseauve (April 2019)

La Chenade

La Chenade is een overheerlijke en vriendelijk geprijsde Lalande de Pomerol. Niemand minder dan de briljante Denis Durantou van Château L'Eglise Clinet in Pomerol is ervoor verantwoordelijk. Alle fruit komt van jongere, met grind bezaaide percelen van Les Cruzelles. Deze flessen bieden de beste verhouding prijs-kwaliteit-plezier in Bordeaux op vandaag.

Durantou

Denis Durantou was een geniale wijnmaker en één van de allergrootste in Bordeaux. De kleine productie van zijn Pomerol "extraordinaire" Eglise Clinet is wereldwijd gegeerd.

Zijn talent bewees hij bovendien in de betaalbare wijnen die hij daarnaast maakte: van de achterdeur van l’Eglise Clinet zag Denis zijn wijngaarden van Les Cruzelles en La Chenade (Lalande de Pomerol). Verderop vinden we Saintayme (Saint Emilion) en Montlandrie (Castillon). Ze zijn allemaal heerlijk, geloofwaardig en overtuigend. Saintayme is een perceel van 35 jaar oude Merlots op klei en graves in Saint Etienne de Lisse binnen de appellatie Saint Emilion. In Lalande de Pomerol worden Les Cruzelles en La Chenade gemaakt naargelang de bodemsamenstelling en de ouderdom van de wijnstokken. De jonge wijnstokken van La Chenade (gelegen op graves) verleiden terwijl we de oudere wijnstokken van Les Cruzelles op klei en graves bodems kunnen vergelijken we goede Pomerols. Sinds de aankoop in 2000 zette Denis de wijngaard maniacaal naar zijn hand. Montlandrie in Castillon is de recentste aankoop: de 11 hectare klei en kalkgronden zijn beplant met 25 jaar oude wijnstokken (70% Merlot, 30% Cabernet Franc of 70%, 25% en 5% Cabernet Sauvignon vanaf 2016). Buiten de erkende appellaties om, behoren deze wijnen tot de beste van Bordeaux. De tweede wijn van Eglise Clinet, La Petite Eglise, is zeldzaam met een jaarlijks productie beperkt tot zo'n 7.000 flesjes.

Het levenswerk van Denis Durantou wordt verdergezet door zijn drie dochters. « Je veux continuer à faire honneur au travail de mon père », zegt Noémie die al 4 jaar vinifieert samen met Olivier Gautrat, al 20 jaar maître de chai. « À Pomerol, Je suis chez moi. J’y ai grandi, j’allais à l’école du village, je jouais dans le chai et j’ai le souvenir des odeurs… ». Constance zorgt voor 400 olijfbomen en truffeleiken. Alix volgt vanuit Parijs en is gepassioneerd door kunst en Japanse cultuur. Hun mama, kunstenares Marie Reilhac neemt deel aan de assemblages. Zeventig jaar oude Cabernet Franc wijnstokken gedijen op het perfect gedraineerd terroir van argilo-graveleux. Eglise Clinet is één van de grootste wijnen die er zijn. Hun Les Cruzelles in Lalande-de-Pomerol en Montlandrie in Castillon zijn superwijnen en blijven héél toegankelijk.