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Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2018 Ch. Carbonnieux - Pessac Léognan GCC

€ 33,33 (€ 40,33)

Millésime:2018
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Carbonnieux
Wijnstreek:Bordeaux - Graves & Pessac Léognan
Score:AG 92
Foodpairing:Andere lekkernijen, Lamsvlees, Milder wild, Rundsvlees, Stoofschotels met vlees, Wit vlees
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten


IN DE PERS
 
92 Antonio Galloni – vinous.com (Maart 2021)
The 2018 Carbonnieux turned out beautifully. Deep, ample and so expressive, the 2018 possesses quite a bit of density and pure power. Inky dark fruit, chocolate, spice, gravel, licorice, menthol and scorched earth infuse this Pessac-Léognan with quite a bit of intensity. The 2018 is a powerhouse. Give it a few years to fully come together. Drink 2024-2038.

89-92 Antonio Galloni – vinous.com (April 2019)
The 2018 Carbonnieux is a deep, powerful wine. Black cherry, scorched earth, licorice, tobacco and menthol add to an impression of gravitas in this brooding, potent Pessac Léognan red. The 2018 is rustic and a bit rough around the edges, but certainly not lacking in character.
 
92-93 James Suckling – jamessuckling.com (April 2019)
A pretty wine this year with a savory and earthy undertone to the ripe and juicy fruit. Medium body, round tannins and a juicy finish.
 
94 Jane Anson – decanter.com (April 2019)
 
90 Lisa Perrotti-Brown – roberparker.com (Maart 2021)

Deep garnet-purple in color, the 2018 Carbonnieux gives up wonderfully pure scents of ripe black cherries, mulberries and cassis, plus suggestions of Ceylon tea, black olive and lavender with a pinch of ground cloves. Medium to full-bodied, the palate delivers loads of spicy black fruit flavors, supported by grainy tannins and plenty of freshness, finishing with a peppery kick. Drink 2023-2038.

91-93 Lisa Perrotti-Brown – roberparker.com (April 2019)
Deep garnet-purple colored, the 2018 Carbonnieux leaps from the glass with vibrant notes of baked blackberries, warm cassis, preserved plum and lavender with touches of Indian spices, forest floor and dried sage. Full-bodied, firm and grainy, the generous fruit has loads of bright, vibrant sparks plus a great line of freshness, finishing mineral tinged.
 
93-96 James Molesworth – winespectator.com (April 2019)
 
90 Neal Martin - vinous.com (Maart 2021)

The 2018 Carbonnieux has a very tight bouquet that only starts to reveal itself after 90 minutes, offering blackberry and bilberry fruit and a touch of cedar and mint; I just wish there was more intensity. The palate is better, with blackberry and cedar, and light graphite notes emerging with time. Good freshness here, and satisfying weight toward the finish. All that is missing is a little finesse. Otherwise, this is a decent though not top-grade Carbonnieux. Drink 2024-2042.

16,5/20 Bettane & Desseauve (April 2019)
 
93-95 Roger Voss – wineenthusiast.com (April 2019)
 
16,5-17,5/20 Revue des Vins de France – rvf.com (April 2019)
 
91-93 Jeff Leve – winecellarinsider.com (April 2019)
 
16,5/20 Le Point (April 2019)

Carbonnieux

Depuis son installation à Carbonnieux en 1962, Antony Perrin a constitué des vignobles sur les meilleurs terroirs de Pessac-Léognan. Ses deux fils, Éric et Philibert, continuent de mener une politique très qualitative. Le Château Carbonnieux est situé sur un point culminant de la commune de Léognan, une très jolie bâtisse avec des tourelles de style périgourdin, et le vignoble d’un seul tenant tout autour sur un terroir graveleux légèrement pentu est parfaitement drainé par un cours d’eau nommé l’Eau Blanche. Les 50 hectares qui produisent le vin rouge sont encépagés de 60% Cabernet-Sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet franc, 1% Malbec, 1% Petit Verdot. 42 hectares sont consacrés au blanc (65% Sauvignon, 35% Sémillon). Les fermentations sont rigoureusement contrôlées à basses températures durant 3 à 4 semaines. Le chai a été élaboré avec un souci de qualité manifeste, le vin y circule par gravitation, évitant ainsi des remontages traumatisants. Les longues cuvaisons en cuves inox de 21 jours sont idéales pour extraire toute la précieuse matière. Le vin est placé en barrique (1/3 de neuves, 1/3 dans les barriques d’un an) pour un élevage de 18 mois pour le rouge dont la structure le mérite, et d’environ 10 mois pour le blanc qui y développe de subtils arômes que l’on reconnaît à coup sûr à l’aveugle. Dans ce terroir d’exception, une attention particulière est donnée aux hommes et aux femmes car chaque parcelle porte un prénom féminin ou celui du vigneron qui s’en est occupé.
Le Château Carbonnieux rouge est très typé, aux arômes de fruits rouges avec des notes fumées et réglissées, où élégance, équilibre des tanins et persistance sont en harmonie, de bouche ample et fondue, de garde.