Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2016 C des Carmes Haut Brion - Pessac Léognan

€ 25,00 (€ 30,25)

Millésime:2016
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Les Carmes Haut Brion
Wijnstreek:Bordeaux - Graves & Pessac Léognan
Score:RP 90-92
Foodpairing:Andere lekkernijen, Lamsvlees, Milder wild, Rundsvlees, Stoofschotels met vlees, Wit vlees
Smaakprofiel:Medium


Schitterende tweede wijn gemaakt door Les Carmes Haut Brion in Martillac. Lenig, fijn en perfect vervaardigd door één van de meest toonaangevende Châteaux van het moment. Er liggen hiermee prachtige jaren drinkplezier in het verschiet. 51% Merlot, 48% Cabernet Sauvignon en 1% Petit Verdot. 30% nieuwe eik.
 
IN DE PERS
 
90-92 Neal Martin – robertparker.com (April 2017)
The 2016 Le C des Carmes Haut-Brion comes from vines located in the clos over towards Martillac, rather than the vines in the original Les Carmes Haut-Brion vineyard in the Bordeaux suburbs, known as "Le Clos des Carmes Haut-Brion" up until the 2013 vintage. It is a blend of 51% Merlot, 48% Cabernet Sauvigon and 1% Petit Verdot, matured in 30% new oak and the remainder one year old barrels. This includes 25% whole berry fruit. It offers plenty of brambly black fruit on the nose, crushed violets, fresh fig and a touch of spice that opens nicely in the glass. The palate is medium-bodied with supple tannin, neatly integrated oak, a little plushness on the entry thanks to the Merlot, and then it dovetails into a more structured, gently grippy, chalk-textured finish with attractive black fruit. Give this two or three years in bottle just to shave off a little abrasiveness and you will have a fine Pessac-Léognan. Drink 2020-2035.
 
88-91 Antonio Galloni – vinous.com (April 2017)
A pretty, midweight wine, the 2016 Le C. des Carmes Haut-Brion emerges from vineyards near Smith Haut Lafitte and Carbonnieux rather than within the Carmes Haut-Brion estate proper. Black cherry, smoke, licorice and plum give the wine its dark personality. Medium in body, the 2016 is a good choice for drinking over the next few years.
 
93 Jeff Leve – winecellarinsider.com (April 2017)
Fresh, sweet, black fruits and boysenberry, with licorice and smoke to complicate the character. Silky, fresh fruits, soft tannins, with a juicy plum and salty, mineral driven finish that has body, finesse, length and the ability to age. Using, 25% whole bunches in the vinification, the wine was made from 51% Merlot, 48% Cabernet, and 1% Petit Verdot. 14% alcohol, with a pH of 3.5. The harvest took place September 28 to October 8.

93 Tim Atkin - timatkin.com
17/20 A. Kuntz - Weinzeitung
16,5/20 Philippe Maurange - larvf.com
16-17,5/20 Gault Millau

Les Carmes Haut Brion

Sinds 2012 maakt Les Carmes Haut Brion schitterende wijnen, met 2016 en 2018 als voorlopige benchmarks. Een anecdote: het is de enige Grand Cru Classé met een postcode in Bordeaux stad: 33000. Hij werd in december 2010 gekocht door de immobiliënmakelaar Patrice Pichet voor la Patrimoniale Foncière Pichet. Deze initiële aankoop van 7,6 hectare was de duurste transactie ooit in de geschiedenis van Bordeaux. Ondertussen is 25,5 hectare in bezit en sinds 2015 gebruiken ze nieuwe installaties gebouwd door designer Philippe Starck en architect Luc Arsène-Henry. De encépagement is atypisch voor Pessac Léognan: 41% Merlot, 39% Cabernet Franc en de rest Cabernet Sauvignon. Régisseur Guillaume Pouthier kwam over van bij Chapoutier en Stéphane Derenoncourt en Simon Blanchard zijn consulenten.