Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2017 Chablis 1er Cru Fourchaume - La Chablisienne

€ 22,50 (€ 27,23)

Millésime:2017
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:La Chablisienne
Wijnstreek:Bourgogne - Chablis
Score:AG 93
Specifiek:Nieuwe aanwinsten
Foodpairing:Wit vlees, Schaaldieren & Zeevruchten, Witte vaste vis, Gerookte vis, Zalm, Hors d'Oeuvres, Risotto
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten
Netto E.P./fl. excl. BTW € 22,50
Netto E.P./fl. incl. BTW € 27,23


In ons land is Fourchaume veruit de meest geliefde Chablis Premier Cru.

IN DE PERS

93 Antonio Galloni - vinous.com (Januari 2020)
The 2017 Chablis Fourchaume 1er Cru is broad, ample and creamy. Dried flowers, citrus peel, chamomile and spice all grace this super-expressive, inviting wine. The 2017 will drink well with minimal cellaring, although it clearly has the depth to develop nicely in bottle for a number of years. Drink 2020-2029.

91 William Kelly – The Wine Advocate Issue #244 – robertparker.com (Augustus 2019)
Aromas of lemon, mandarin, oyster shell and white flowers introduce the 2017 Chablis 1er Cru Fourchaume, a medium to full-bodied, charming and supple wine with good depth at the core, lively acids and a precise, distinctly saline finish. Drink 2020-2030.

WILLIAM KELLY (robertparker.com) OVER LA CHABLISIENNE
As I wrote last year, La Chablisienne is a force of nature in Chablis, vinifying and bottling fully one-quarter of the entire appellation's production and offering 13 premiers crus and six grands crus—though each passing year, it must be observed, sees more and more producers leave to try their hand at vinifying their grapes themselves. Sometime winemaker and long-time ambassador Hervé Tucki, joined by Director of Winemaking Vincent Bartement, characterized theirs as "a somewhat traditional idea of Chablis." Tucki stressed that La Chablisienne works with their growers throughout the year, offering advice on farming and prohibiting certain chemical products that are permitted by the law. Musts are tasted and analyzed to determine their quality and are fermented in numerous small lots. While some 80% of La Chablisienne's wines come into contact with oak, there is no notable new-oak influence. In general, the wines see between 12 and 18 months on their lees before bottling, with one single bottling for each cuvée to minimize variation (something that's surprisingly uncommon in Chablis). Revisiting the 2017s in bottle, they met or surpassed my expectations formed last year, and there is plenty of serious wine to be found at this address, including several cuvées that would embarrass many small domaines in a blind tasting.

La Chablisienne

Sinds 1923, in Chablis in de Bourgogne, ligt het zorgvuldig werk van de wijnbouwers verenigd onder het banier La Chablisienne aan de oorsprong van vele grote wijnen. Die wijnen zijn afkomstig van een ware mozaïek van climats en openbaren pure minerale emoties.

Halverwege tussen Parijs en Beaune, is Chablis de aanzet van onze reis door de Bourgogne. De wijngaard van 6.800 hectare strekt zich uit over 20 gemeentes verdeeld over beide oevers van de rivier le Serein. Chablis is de belangrijkste bron van witte Bourgogne. De wijnen zijn afkomstig van de Chardonnay druif, die op de terroirs van Chablis tot een grootse en fijne uitdrukking komt.

La Chablisienne groepeert 300 wijnbouwers en vertegenwoordigt 25% van die wijngaard, zonder ook maar één iota in te leveren op vlak van kwaliteit; ze vervaardigen enkele van de allerbeste Chabliswijnen. Die reflecteren een uiterste zorg voor de wijngaarden en een passie voor een vinificatie die een eigenheid garandeert. Het is die subtiele verstandhouding tussen al die mensen die aan die wijnen hun zo gegeerde distinctie verlenen.

Neal Martin - robertparker.com (Augustus 2017) - La Chablisienne is the major cooperative in Chablis. That fact alone might put some people off their wines. It should not. The quality here is miles better than it was just a decade ago and while the entry level wines at village cru level appear to be compromised by the warmth of the growing season, once you broach the premier cru and grand crus, you might be surprised by the quality... La Chablisienne might not have the cachet of producers like Raveneau or Dauvissat; however, as an introduction to Chablis and as an introduction to some of its finest vineyards, this is a good place to start. So, well done to winemaker Vincent Bartement.