Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2017 Clos du Château - Domaine de Montille

€ 21,75 (€ 26,32)

Millésime:2017
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:NM 89-91
Foodpairing:Gerookte vis, Schaaldieren & Zeevruchten, Witte vaste vis, Hors d'Oeuvres, Kruidig
Gelegenheidswijnen:Bio, Aperitief
Bio:ja


De meest verfijnde Chardonnay ter wereld is witte Bourgogne, en de meest verfijnde witte Bourgogne komt uit Puligny-Montrachet. Hartje Puligny maakt de familie De Montille deze elegante, biodynamische wijn. De enige reden dat niet Puligny Montrachet maar Bourgogne Blanc op het etiket staat, is dat hier vroeger fruitbomen in plaats van druivenstokken stonden, aldus James Suckling. Een ware “Petit-Puligny Montrachet” dus, voor een schappelijke prijs.

Etienne de Montille’s Clos du Château is een volledig ommuurde, biodynamisch bewerkte wijngaard met 35-jaar oude druivenstokken. Hoewel de familie eigendom is van 37 hectaren wijngaarden, is deze “gewone” Bourgogne Blanc één van de paradepaardjes die ook in Master of Wine Jasper Morris’ boek Inside Burgundy speciaal wordt genoemd. De opbrengsten van deze Clos du Château zijn van nature laag, de trossen worden niet ontsteeld voor ze geperst worden en de wijnen vergisten met eigen, natuurlijke gist. De Montille houdt van een elegante, terroir gedreven wijnen zonder overdaad aan extractie of eik. 

Het resultaat is precieze, ultra-fijne Bourgogne, ja het lijkt zelfs typisch Puligny. Sinaasappelschil, sappige peer en perzikjes die rijp zijn, zonder overdaad. Ragfijne zuren accentueren het typisch calcaire of Puligny-kantje. Een fraaie finale is de verfijnde kroon op dit werk.

Tip: Schenk de wijn niet te kil in een ruim Bourgogne-glas. Serveer bijvoorbeeld bij fijne gerechten als langoustines of zacht gegaard konijn met koolrabi en beurre blanc.

IN DE PERS

89-91 Neal Martin - vinous.com (Januari 2019)
The 2017 Puligny-Montrachet Clos du Château matures in just 5% new 600-litre and 500-litre barrels, has a potent bouquet with white peach and vanilla aromas, quite forward and very attractive. The palate is well balanced with a fine bead of acidity, lightly spiced with pear and hints of gooseberry on the taut and linear finish. Maybe the best I have encountered from the five-hectare clos. Drink 2020-2028.

87-89 William Kelley - robertparker.com (Januari 2019)
From the vineyards of the Château du Puligny, the 2017 Bourgogne Blanc Le Clos du Château offers up aromas of crisp green apples, honeycomb and white flowers. On the palate, the wine is medium-bodied, crisp and tangy, with an incisive but open-knit profile and a saline finish.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.