Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2017 Puligny Montrachet - Domaine de Montille

€ 45,00 (€ 54,45)

Millésime:2017
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:RP 87-89
Foodpairing:Wit vlees, Witte vaste vis, Gerookte vis, Zalm, Risotto
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten
Bio:ja


En 1175, le village de Puligny est nommé Puliniacum (titres de l'abbaye de Maizières) qui évoque un terme de l'ancien français Pol « mare/eau». Le village de Puligny a été édifié sur la nappe phréatique qui affleure, ce qui explique que les caves y soient peu profondes. Le vin de Puligny révèle souvent des robes claires avec des tons de vert clairs, des nez fins, minéraux, associés à des arômes de fleurs blanches et une texture légère, élégante.

Deze Puligny-Montrachet is de facto voor 3/4 afkomstig van 1,1 hectare Premier Cru Les Chalumeaux. Bij heraanplanting in 1975 werd dit perceel namelijk de iure gedeklasseerd door het INAO: de vorige eigenaar had er een twintigtal centimeter vreemde grond aangevoerd, wat verboden is in het lastenboek. Erosie en biodynamische wijnbouw lieten sindsdien de wortels dieper graven tot op het oorspronkelijk terroir. Dit verklaart waarom deze Villages ongebruikelijk intens en complex is. Dit perceel is de enige Puligny Montrachet Villages en milieu de coteaux. Het wordt omringd door Premiers Crus. Twee andere percelen zijn gelegen in Lervron en Baudrières-Nosroy (0,38 ha).

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.