Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2018 Clos du Château - Domaine de Montille

€ 21,75 (€ 26,32)

Millésime:2018
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:JS 90-91
Specifiek:Aanbevolen
Nieuwe aanwinsten
Foodpairing:Gerookte vis, Schaaldieren & Zeevruchten, Witte vaste vis, Hors d'Oeuvres, Kruidig
Gelegenheidswijnen:Bio, Aperitief, Crowdpleasers
Bio:ja
Netto E.P./fl. excl. BTW € 21,75
Netto E.P./fl. incl. BTW € 26,32


De meest verfijnde Chardonnay ter wereld is witte Bourgogne, en de meest verfijnde witte Bourgogne komt uit Puligny-Montrachet. Hartje Puligny maakt de familie De Montille deze elegante, biodynamische wijn. De enige reden dat niet Puligny Montrachet maar Bourgogne Blanc op het etiket staat, is dat hier vroeger fruitbomen in plaats van druivenstokken stonden, aldus James Suckling. Een ware “Petit-Puligny Montrachet” dus, voor een schappelijke prijs.

Etienne de Montille’s Clos du Château is een volledig ommuurde, biodynamisch bewerkte wijngaard met 35-jaar oude druivenstokken. Hoewel de familie eigendom is van 37 hectaren wijngaarden, is deze “gewone” Bourgogne Blanc één van de paradepaardjes die ook in Master of Wine Jasper Morris’ boek Inside Burgundy speciaal wordt genoemd. De opbrengsten van deze Clos du Château zijn van nature laag, de trossen worden niet ontsteeld voor ze geperst worden en de wijnen vergisten met eigen, natuurlijke gist. De Montille houdt van een elegante, terroir gedreven wijnen zonder overdaad aan extractie of eik. 

Het resultaat is precieze, ultra-fijne Bourgogne, ja het lijkt zelfs typisch Puligny. Sinaasappelschil, sappige peer en perzikjes die rijp zijn, zonder overdaad. Ragfijne zuren accentueren het typisch calcaire of Puligny-kantje. Een fraaie finale is de verfijnde kroon op dit werk.

Tip: Schenk de wijn niet te kil in een ruim Bourgogne-glas. Serveer bijvoorbeeld bij fijne gerechten als langoustines of zacht gegaard konijn met koolrabi en beurre blanc.

IN DE PERS

90-91 James Suckling - jamessuckling.com
The whole spectrum of citrus and white tree fruit make this an extremely attractive and unusually expressive wine for this appellation. Medium-bodied with a great combination of succulence and mineral freshness at the chalky finish. The only reason that this plot isn’t Puligny-Montrachet is that it was planted to fruit trees when the classification happened!

85-87 Neal Martin - vinous.com (Januari 2020)
The 2018 Bourgogne Le Clos du Château has a tightly wound bouquet that needs a little more fruit intensity; it’s too Zen-like at the moment. The palate is medium-bodied with a fine bead of acidity, moderate weight and a slightly attenuated finish that leaves me wanting a bit more. Drink 2020-2023.

86-88 William Kelley - robertparker.com (Fabruari 2020)
Friendly and enveloping, de Montille's 2018 Bourgogne Blanc Le Clos du Château bursts with aromas of orange rind, pear and musky peach, followed by a medium to full-bodied, fleshy palate. Already charming and expressive, this will drink well young. Drink 2020-2026.

16,5/20 Jancis Robinson - jancisrobinson.com
Racy, lemony and rich – a very good combo! Not cheap but very good. Quite exotic. Is this exhibiting something imported from their new southern California outpost.

95 Tim Atkin - timatkin.com

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.