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Rood Bewaren

2020 Ch. Carbonnieux - Pessac Léognan GCC

€ 31,00 (€ 37,51)

Millésime:2020
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Carbonnieux
Wijnstreek:Bordeaux - Graves & Pessac Léognan
Score:VD 93
Foodpairing:Andere lekkernijen, Lamsvlees, Milder wild, Rundsvlees, Stoofschotels met vlees, Wit vlees
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten
Netto E.P./fl. excl. BTW € 31,00
Netto E.P./fl. incl. BTW € 37,51


IN DE PERS
 
90-92 Neal Martin – vinous.com (Mei 2021)
This Pessac-Léognan has been a little inconsistent of late. The 2020 Carbonnieux, matured in 35–40% new oak, has a slightly subdued nose despite giving it ample aeration, blackberry, mint and light floral aromas gradually unfurling. The palate is medium-bodied with grainy tannins, fine acidity, crisp blackberry and wild strawberry fruit and a slightly chalky finish. It is traditional in style, but that is not necessarily a bad thing, and I find there is more persistence on the finish compared to the recently tasted 2018 in bottle. This is a return to form. Drink 2025-2045.
 
92-94 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2021)
The 2020 Carbonnieux is dark and juicy to the core. Inky red cherry, cedar, leather, tobacco, smoke and mocha are all kicked up in this deep, flavorful Pessac-Léognan. Bright acids and a firm spine of tannin lend energy while giving the wine its sense of proportion. This is such a gorgeous wine. Drink 2026-2045.
 
93 Jane Anson – decanter.com (Mei 2021)
Juice and freshness running through this, with a velvety texture and sense of momentum. Violet reflections, touches of chocolate and rosemary spice, still the savoury fruit that is typical of the vintage, clearly concentrated, but well balanced overall. 2% Cabernet Franc completes the blend. A yield of 42 hl/ha. 40% new oak. HVE3 certificated with one organic control plot. Drink 2027-2040.
 
92 William Kelley – robertparker.com (April 2023)
The 2020 Carbonnieux has turned out nicely, like its white counterpart, exhibiting aromas of plums, cassis and cherries mingled with hints of pencil shavings. Medium to full-bodied, rich and gourmand, with powdery tannins and a succulent core of fruit, it's an elegant effort from this large Pessac estate. Drink 2025-2045.

This venerable 92-hectare Pessac-Léognan estate on the outskirts of Bordeaux occupies gravely soils and is planted with a slight preponderance of red varieties. Today, the style in red is bright and fruity, and the whites are cut from similar cloth, dominated by Sauvignon Blanc (though the great old Carbonnieux whites of yesteryear, which have often aged amazingly well, included much more Sémillon, something I'd love to see make a comeback).

91-93 Lisa Perrotti-Brown – robertparker.com (Mei 2021)
Sporting a deep purple-black color, the 2020 Carbonnieux opens with notes of tar, dark chocolate and licorice, giving way to a core of stewed black plums, cassis and blackberry compote, plus a waft of smoked meats. The medium to full-bodied palate delivers mouth-coating, juicy black fruits, supported by firm, grainy tannins and seamless freshness, finishing savory. Drink 2024-2040.
 
93-94 James Suckling – jamessuckling (April 2021)
A velvety-textured red with lots of blackberry, black-olive, mushroom and walnut character. Full and dense, but fresh and vivid on the finish. Pretty layers of fruit and tannins.
 
91-93 Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (Mei 2021)
91-93 Yohan Castaing - anthocyanes.fr (Mei 2021)
92 Terre des Vins (Mei 2021)
91-93 Bettane & Desseauve (Mei 2021)

Carbonnieux

Depuis son installation à Carbonnieux en 1962, Antony Perrin a constitué des vignobles sur les meilleurs terroirs de Pessac-Léognan. Ses deux fils, Éric et Philibert, continuent de mener une politique très qualitative. Le Château Carbonnieux est situé sur un point culminant de la commune de Léognan, une très jolie bâtisse avec des tourelles de style périgourdin, et le vignoble d’un seul tenant tout autour sur un terroir graveleux légèrement pentu est parfaitement drainé par un cours d’eau nommé l’Eau Blanche. Les 50 hectares qui produisent le vin rouge sont encépagés de 60% Cabernet-Sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet franc, 1% Malbec, 1% Petit Verdot. 42 hectares sont consacrés au blanc (65% Sauvignon, 35% Sémillon). Les fermentations sont rigoureusement contrôlées à basses températures durant 3 à 4 semaines. Le chai a été élaboré avec un souci de qualité manifeste, le vin y circule par gravitation, évitant ainsi des remontages traumatisants. Les longues cuvaisons en cuves inox de 21 jours sont idéales pour extraire toute la précieuse matière. Le vin est placé en barrique (1/3 de neuves, 1/3 dans les barriques d’un an) pour un élevage de 18 mois pour le rouge dont la structure le mérite, et d’environ 10 mois pour le blanc qui y développe de subtils arômes que l’on reconnaît à coup sûr à l’aveugle. Dans ce terroir d’exception, une attention particulière est donnée aux hommes et aux femmes car chaque parcelle porte un prénom féminin ou celui du vigneron qui s’en est occupé.
Le Château Carbonnieux rouge est très typé, aux arômes de fruits rouges avec des notes fumées et réglissées, où élégance, équilibre des tanins et persistance sont en harmonie, de bouche ample et fondue, de garde.