2019 Beaune 1er Cru Les Perrières - Domaine de Montille | € 49,99 (€ 60,49) |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hoewel de Côte de Beaune geschikt voor de wijnbouw van beide bourgondische druivesoorten (zowel de witte Chardonnay als de rode Pinot Noir), toch is er in Beaune een voorkeur voor rode wijnen met 363 ha Pinot Noir (waarvan 281 in 1er Cru) op een totaal van 410 ha aangeplant. In het begin van de XXste Eeuw waren de wijnen van Beaune even gewaardeerd als deze van Volnay, Pommard of Corton. De naam les Perrières verwijst naar de steengroeven die lang nabij de wijngaarden lagen. In tegenstelling tot de Beaune les Sizies, is de bodemsamenstelling van Beaune les Perrières bijzonder rijk aan mergel en kalk bovenaan aan de helling (dichtbij het lieu-dit les Fèves). De wijngaard van Domaine de Montille omvat er maar 0,64 hectare. Binnen Beaune worden nuances duidelijk: het Zuiden brengt soepele en ronde wijnen, terwijl deze van het Noorden meestal intens, diep, krachtig en gestructureerd zijn, met een mooi bewaarpotentieel. Deze Beaune Premier Cru les Perrières is niet anders: een diepe wijn, mineraal en gestructureerd die enkele jaren gekelderd mag worden om zich te openbaren. 300 kisten gemaakt. IN DE PERS 92-94 Neal Martin – vinous.com (December 2020) The 2019 Beaune Les Perrières 1er Cru comes from a mixture of vine ages, the oldest around 90 years old. It has an expressive, floral bouquet featuring touches of kirsch and orange blossom; this is one of the most opulent crus. The palate is well balanced with lively red berry fruit, the calcareous soils lending tension and linearity toward the almost Pommard-like finish. Drink 2023-2040. Domaine de MontilleSinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne. |