Gericht zoeken
 
Rood Bewaren

2019 Volnay 1er Cru Les Taillepieds - Domaine de Montille

€ 118,39 (€ 143,25)

Millésime:2019
Formaat:75 cl
Verpakking:CC6
Aantal flessen :6
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:RP 92-94+
Foodpairing:Wit vlees, Milder wild, Harde, minder uitgesproken kazen, Wild met uitgesproken smaak
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten
Bio:ja


Volnay est le fief du domaine familial. Niché à flanc de coteau, le vignoble de Volnay a longtemps conquis le cœur des ducs de Bourgogne qui en possédaient une bonne partie.
Le lieu-dit réputé Les Taillepieds tirerait son nom de sa forte pente et surtout de petits cailloutis tranchants sur laquelle les vignerons « se tailladaient les pieds » en bêchant la terre. Il est situé au levant / sud, en milieu de coteau fait d'argile brune claire et d'un petit cailloutis en abondance.
Le Volnay Les Taillepieds a peu à envier aux grands vins de la côte de Nuits : c'est un modèle de pureté aromatique, de précision et de rigueur dans la construction. La définition du nez est précise, pure, souvent florale, toujours minérale et épicée. La bouche est charpentée avec une trame tannique très serrée, dense, minérale.
Tous ces éléments, le minéral, la pureté, la rigueur et l'élégance évoquent un édifice cistercien qui, comme les abbayes, semble défier le temps. En effet, un Taillepieds peut vieillir et rayonner des décennies.


IN DE PERS

92-94 Neal Martin – vinous.com (December 2020)
The 2019 Volnay Les Taillepieds 1er Cru was showing a little more oak on the nose compared to the Champans. The 100% whole cluster lends some black pepper and clove notes to the aromatics. The palate is medium-bodied with fine tannins, good density and grip and a bold but balanced, slightly earthy, spicy finish. Good potential but it will need time. Drink 2024-2040.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.