Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2019 Clos du Château - Domaine de Montille

€ 28,00 (€ 33,88)

Millésime:2019
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:RP 86-88
Foodpairing:Gerookte vis, Schaaldieren & Zeevruchten, Witte vaste vis, Hors d'Oeuvres, Kruidig
Gelegenheidswijnen:Bio, Aperitief
Bio:ja


De meest verfijnde Chardonnay ter wereld vinden we in Bourgogne, en de meest verfijnde witte Bourgogne komt uit Puligny-Montrachet. Hartje Puligny maakt de familie De Montille deze elegante, biodynamische wijn. De enige reden dat niet Puligny Montrachet maar Bourgogne Blanc op het etiket staat, is dat hier vroeger fruitbomen in plaats van druivenstokken stonden, aldus James Suckling. Dit lijkt een “Petit-Puligny Montrachet” te zijn voor een schappelijke prijs.
Etienne de Montille’s Clos du Château is een volledig ommuurde, biodynamisch bewerkte wijngaard met 35-jaar oude druivenstokken. Hoewel de familie eigendom is van 37 hectaren wijngaarden, is deze “gewone” Bourgogne Blanc één van hun paradepaardjes die ook in Master of Wine Jasper Morris’ boek Inside Burgundy speciaal wordt genoemd. De opbrengsten van deze Clos du Château zijn van nature laag, de trossen worden niet ontsteeld voor ze geperst worden en de wijnen vergisten met eigen, natuurlijke gist. De Montille houdt van een elegante, terroir gedreven wijnen zonder overdaad aan extractie of eik. 
Het resultaat is precieze, ultra-fijne Bourgogne, ja het lijkt zelfs typisch Puligny. Sinaasappelschil, sappige peer en perzikjes die rijp zijn, zonder overdaad. Ragfijne zuren accentueren het typisch calcaire of Puligny-kantje. Een fraaie finale is de verfijnde kroon op dit werk.
Tip: Schenk de wijn niet te kil in een ruim Bourgogne-glas. Serveer bijvoorbeeld bij fijne gerechten als langoustines of zacht gegaard konijn met koolrabi en beurre blanc.
 
IN DE PERS
 
86-88 Neal Martin – vinous.com (December 2020)
The 2019 Bourgogne Le Clos du Château comes from five hectares of vineyard, with vines around 50 years old, that has been organically grown for a number of years. It is a little crisper on the nose compared to the Bourgogne Chardonnay with an attractive leesy component. The palate is well balanced, revealing hints of orange pith and Golden Delicious apple on the entry, and delivering good weight for a Bourgogne Blanc plus a touch of stem ginger on the finish. Nice spicy aftertaste in situ. Drink 2022-2027.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.