![]() | 2019 Volnay 1er Cru Les Brouillards - Domaine de Montille | € 82,64 (€ 99,99) |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
IN DE PERS 90-91 Jasper Morris - Insideburgundy.com (Oktober 2020) Brouillards is one of the wines, which has been made under kosher conditions in 2020. The 2019 has been made with 100% whole cluster and 28% new barrel. Paler purple in colour, this is showing its oak a little bit in its youth. Fairly strict at the back, but with good potential. 91-93 Allen Meadows - Burghound.com (April 2021) 100% whole clusters. A more elegant nose combines lovely spice and an abundance of floral elements with those of ripe fruit that derive more from the red side of the spectrum. The elegance continues on the beautifully textured, refined and lacy middle-weight flavours that exude a subtle bead of minerality on the youthfully austere, balanced and sneaky long finish. This classically styled Volnay is presently not particularly complex, but the potential appears to be present for more to develop. Drink from 2029 onward 89-91 Neal Martin – vinous.com (December 2020) The 2019 Volnay Les Brouillards 1er Cru is 100% whole cluster, though you cannot distinguish the stems on the opulent nose with its layers of red cherries, crushed strawberry and cassis fruit. The palate is well balanced with slightly chewy tannins. A burly Volnay with good grip, though it shuts down completely on the finish. Give this 4–5 years in bottle. Drink 2024-2040. Domaine de MontilleSinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne. |