2019 Puligny Montrachet 1er Cru Le Cailleret - Domaine de Montille | € 104,50 (€ 126,45) |
| ||||||||||||||||||||||||||||||
Dit perceel van 0.83 hectare is ideaal gelegen te midden de helling of "en milieu de côte". We bevinden ons in het verlengde van Montrachet (op dezelfde hoogte ten Noorden), onder Chevalier-Montrachet en boven 1er Cru les Pucelles. Liefhebbers aanzien deze Premier Cru van Domaine de Montille de facto als een Grand Cru. De naam Le Cailleret verwijst naar de keien en kiezel die er de bodem bezaaien. Sinds 1993 vertoont deze wijn méér dan een vage gelijkenis met Montrachet. Geniet ervan, best vanaf vier tot acht jaar na de oogst. Toujours à la hauteur, ce vin est extrêmement complet, racé et presque aristocrate. C'est le vin blanc du domaine que je préfère - Alix de Montille IN DE PERS 92-94 Neal Martin – vinous.com (December 2020) The 2019 Puligny-Montrachet Les Caillerets 1er Cru is more backward and reticent compared to the Folatières at the moment. Matured in 30% new oak, but I agreed with winemaker Brian Sieve that the wood is barely noticeable. The palate is well balanced with very subtle tropical notes of mango and passion fruit on the entry, dovetailing into more citric notes toward the tensile finish. Great potential. This should be superb once in bottle. Drink 2024-2042. Domaine de MontilleSinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne. |