Gericht zoeken
 
Rood Bewaren

2021 Ch. Beychevelle - Saint Julien GCC

€ 72,00 (€ 87,12)

Millésime:2021
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Beychevelle
Wijnstreek:Bordeaux - Médoc & Haut Médoc, Saint Estèphe, Pauillac, Saint Julien & Margaux
Score:VD 93-95
Specifiek:Aanbevolen
Foodpairing:Andere lekkernijen, Lamsvlees, Milder wild, Rundsvlees, Stoofschotels met vlees
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bewaarwijnen


Drie keer mocht ik deze wonderlijke Beychevelle proeven. Wat een feest ! Elegant, fijn, soepel, heerlijke tanine… 2021 Beychevelle is waarlijk een charmante verschijning en een bijzonder opmerkelijke prestatie, neergezet in nochtans weinig evidente omstandigheden.
Je ziet dat het (rijpe) “kersentijd” is in het glas. Alles start met gechocolateerde toetsen die overgaan in een sappig en schoon geheel met hemelse fraîcheur en heerlijke gourmandise. Ze slaan de bal nooit meer verkeerd op Beychevelle. Stevige tannine onderbouwt het geheel tot in de finale zonder ooit ten koste te komen van al die haast onmiddellijke charme. Dit is een prachtige Beychevelle die niet zomaar het interim verzekert na al die mooie, recente wijnjaren. Bravo voor deze overheerlijke en bijzonder verzorgde Saint Julien Grand Cru Classé!
Philippe Blanc, de directeur sinds 1995, vindt 2021 intenser en completer dan 2020, “avec une touche féminine”. Het rendement was normaal. Het assemblage omvat 57% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 3% Petit Verdot en 2% Cabernet Franc. Schitterende robijnrood in het glas. Een florale neus met kersenbloesem en kruiden. Rozemarijn, kers en rode bes op het palet, frisse steenvruchten en tannine komen samen in een compacte, fruitige kern. Sappig en smakelijk tot in de finale. Het geheel zal vrij vroeg toegankelijk zijn, zoals het Beychevelle past.
Twee zeemeerminnen tooien het perron van Beychevelle. Deze 19de eeuwse beeldhouwwerken door Lucien Tapiau verwijzen naar de Duc d’Epernon, amiral de France en eerste eigenaar van Beychevelle. Voorbijvarende schepen streken het zeil in zijn eer en in teken van loyauteit.
Beychevelle is een baken het Zuiden van de appellatie Saint Julien. De wijngaard van 92 hectare wordt al voor een derde biologisch geleid. Oude Merlots worden geleidelijk vervangen door Cabernet Sauvignon. De vinification parcellaire omlijnde 85 loten waarmee gepuzzeld wordt tijdens de assemblages. Oenoloog Eric Boissenot zoekt zo elk jaar opnieuw complexiteit, relief… Hij zoekt “de l’ondulation… Tout ce qui fait que quand on goûte, on est chaviré par toutes les effluves qui arrivent”.  
 
IN DE PERS
 
91-93 Neal Martin – vinous.com (Mei 2022)
The 2021 Beychevelle has a pleasant, light bouquet that needs coaxing from the glass, eventually offering blackberry, briar, peppermint and sage aromas. The oak here is neatly integrated, though it does not possess the dimension of the previous vintage. The palate is medium-bodied with quite a firm grip on the entry. The Cabernet Sauvignon is fully in the driving seat here, imparting quite intense blackberry and graphite notes. As with many Saint-Julien barrel samples, a Pauillac-like structure comes through. The licorice-tinged finish is fresh and focused. This is quite an endearing Beychevelle after the challenging growing season. Drink 2026-2050.
 
Philippe Blanc, head winemaker for some 29 vintages at the estate, explained: “We had a decent crop thanks to us escaping the frost and good vineyard management during the huge mildew pressure from May to July. Summer temperatures were lower than in recent years with few days over 30°C and around 30-40mm of rain, so it was not particularly wet. We came in over weekends to protect the crop. We stopped spraying quite early, 11 times compared to 19 times elsewhere, which is not to say we are number one. But the vineyard management was successful. The harvest was from 25 September and then stopped twice when it rained, 14 or 15 days of picking with our 100 pickers, 50 from Romania as we cannot find them locally. Sugar levels were lower, but the fruit was ripe, so Merlots came in at around 12%. We ended up with over 50hL/ha, and that meant that during blending, we had more scope to make choices. The more we produce more volume, the more we deselect, so that 54% of production went into the Grand Vin in 2021. Our terroir tends to ripen later which gave us an advantage in 2021.

92-94 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2022)
The 2021 Beychevelle is rich and sumptuous, but not quite as pushed in that direction as some recent vintages have been. Then again, that sort of opulence was simply not possible in 2021. Even so, the 2021 flows with dark blue/purplish fruit, incense, espresso, mocha, menthol and licorice. All the elements are so well balanced. The 2021 is a terrific Beychevelle with a bright future. Drink 2031-2046.
 
91-94 William Kelley – robertparker.com (April 2022)
The 2021 Beychevelle is a strong effort, exhibiting aromas of sweet berries and plums mingled with cigar wrapper and fresh mint. Medium to full-bodied, bright and fine-boned, it's deep and layered, with powdery tannins, lively acids and a saline finish. This wine only improved over the five times I tasted it.
 
91-92 James Suckling – jamessuckling.com (Mei 2022)
Blueberry and some chocolate and berry character. Medium body, fine tannins and a fresh, medium finish.

92 Jane Anson – janeanson.com (April 2022)
Silky and well textured fruits, with gentle build through the palate and a carefully constructed balance of raspberry and redcurrant fruit and fresh acidity that comes through in lemongrass and a raspy slate texture. Not easy to achieve this in 2021, will have needed careful sorting and plot by plot work in vineyard and cellar. The firm frame is a little austere, but there is finesse here, gentle campfire smoke.

90-92 Lisa Perrotti-Brown – thewineindependent.com (Mei 2022)
A blend of 57% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 3% Petit Verdot, and 2% Cabernet Franc, the 2021 Beychevelle is deep garnet-purple colored. It sings of raspberry coulis, Morello cherries, and blackcurrant pastilles with hints of roses and forest floor. Light to medium-bodied, the palate is tightly knit with grainy tannins and bags of freshness, finishing long with mineral and floral sparks. Drink 2026-2038.
 
16,5/20 James Lawther – jancisrobinson.com (Mei 2022)
96 Terre des Vins (Mei 2022)
95-96 Bettane & Desseauve (Mei 2022)
94-95 Alexandre Ma (Mei 2022)
93-95 La Revue des Vins de France (Mei 2022)

Beychevelle

De kwaliteitssprong is een feit. Beychevelle was altijd al gekend voor souplesse (met minder Cabernet Sauvignon in assemblage), maar blinkt hij nu ook “academisch” uit. Het terroir van Graves is beplant met 47% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot, 4% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot tegen 9.000 wijnstokken per hectare die gemiddeld 35 jaar oud zijn. De vinificatie gebeurt parcellair in de nieuwe cuverie met conische inox cuves (sinds 2016), waar geen pomp meer aan te pas komt. Romain Ducolomb kwam over van Clinet als technisch directeur. Samen met Philippe Blanc verricht hij wonderen. Eric Boissenot is de oenoloog. Suntory en Pierre Castel zijn elk voor de helft eigenaar. Het wereldberoemd etiket met de drakar is iconisch. Chinezen kennen Beychevelle als de “dragon boat wine” en zijn er tuk op.

Château Beychevelle est un prestigieux Cru Classé à l’âme forgée par trois siècles d’histoire. Sous Henri II, Beychevelle fut le fief des ducs d’Epernon. Le premier d’entre eux, Jean-Louis Nogaret de La Valette, grand amiral de France, est à l’origine du nom du Domaine. Selon la légende, les navires passant devant son château devaient baisser leurs voiles en signe d’allégeance, d’où le nom de Beychevelle : baisse voile. Edifié en 1757, le château Beychevelle figure toujours parmi les fleurons du Bordelais. L’élégance de son architecture se reflète dans ses vins, résultat d’une recherche constante de l’équilibre entre puissance et raffinement. La politique de respect de l’environnement et de la santé humaine menée depuis plusieurs années lui a valu dès 2005 une qualification au titre de « l’Agriculture Raisonnée » et une attestation de conformité au cahier des charges «Terra Vitis ».