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Rood Bewaren

2020 Volnay 1er Cru Les Taillepieds - Domaine de Montille

€ 118,39 (€ 143,25)

Millésime:2020
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:NM 93-95
Foodpairing:Wit vlees, Milder wild, Harde, minder uitgesproken kazen, Wild met uitgesproken smaak
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten
Bio:ja


Volnay est le fief du domaine familial. Niché à flanc de coteau, le vignoble de Volnay a longtemps conquis le cœur des ducs de Bourgogne qui en possédaient une bonne partie.
Le lieu-dit réputé Les Taillepieds tirerait son nom de sa forte pente et surtout de petits cailloutis tranchants sur laquelle les vignerons « se tailladaient les pieds » en bêchant la terre. Il est situé au levant / sud, en milieu de coteau fait d'argile brune claire et d'un petit cailloutis en abondance.
Le Volnay Les Taillepieds a peu à envier aux grands vins de la côte de Nuits : c'est un modèle de pureté aromatique, de précision et de rigueur dans la construction. La définition du nez est précise, pure, souvent florale, toujours minérale et épicée. La bouche est charpentée avec une trame tannique très serrée, dense, minérale.
Tous ces éléments, le minéral, la pureté, la rigueur et l'élégance évoquent un édifice cistercien qui, comme les abbayes, semble défier le temps. En effet, un Taillepieds peut vieillir et rayonner des décennies.


IN DE PERS

93-95 Neal Martin – vinous.com (December 2021)
The 2020 Volnay Les Taillepieds 1er Cru comes from two parcels is 90% whole cluster. Brambly red berry fruit is mingling with black pepper, clove and touches of undergrowth. The palate is medium-bodied with quite succulent tannins, more rondeur here than the other Volnays, plush and quite luxuriant with a sensual and very pure finish. Superb. Drink 2025-2048.

Head winemaker Brian Sieve was on hand to show me through de Montille’s wide range of whites and reds. “There are vintages where the vigneron chooses the date to pick, but in 2020 (and 2021) it was determined by Nature,” he opined. “So, that means we can’t dictate the style. Then there are logistical factors that come into play, like your pickers’ availability to pick at the right time. You tend to lose students the later it is, but you get older people still coming, and then it becomes difficult from later September. In 2020 we had to be ready to pick as soon as we came back from vacation because I wanted to stay in the red fruit profile. We were at the limits, really, in terms of ripeness and acidity. The white was less complicated than the red. What saved us was the quantity of fruit [in terms of lowering concentration]. Everything was over 35hl/ha. I am looking forward to seeing where these wines are after the second winter in barrel because there will be some good reductive characteristics. The alcohol levels are around 12.5° to 13.0°. Most whites are under Diam.” There is a lot to admire in de Montille’s 2020s in both colors. By managing to stay in that red fruit profile, Sieve retained that sense of Pinoté that eluded others, avoiding any confit-like aromas or flavors. In addition, the use of whole bunch is very assiduous (see tasting notes for exact percentages) and lends the reds freshness when it might have been lacking.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.