Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2020 Saint Aubin 1er Cru en Remilly - Domaine de Montille

€ 54,50 (€ 65,95)

Millésime:2020
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:NM 91-93
Foodpairing:Witte vaste vis, Wit vlees
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio
Bio:ja
Netto E.P./fl. excl. BTW € 54,50
Netto E.P./fl. incl. BTW € 65,95


Sommige percelen zijn magisch gelegen... Hier grenzen we aan Montrachet, op het midden van de helling “en sortie de combe”. En Remilly is voluit zuidelijk georiënteerd, en gedijt op een ondiepe, met stenen bezaaide bodem; kortom, dit is beste cru in Saint Aubin (samen met Murgers des dents de chien). Aangenomen wordt dat de naam Remilly verwijst naar een Romeinse eigenaar, genaamd Romilius. Het perceel omvat 1,7 ha en een groot deel van de wijnstokken is zo’n 70 jaar oud. Het is een absoluut heerlijke wijn die het evenwicht houdt tussen vrijgevenheid (omwille van de Zuidelijke orientatie) en terughoudendheid (dank zij de mineraliteit van de bodemsamenstelling). Kortom: dit is een super witte wijn en één van onze grote favorieten!
 
IN DE PERS
 
91-93 Neal Martin – vinous.com (Oktober 2021)
The 2020 Saint-Aubin En Remilly 1er Cru has a neutral, quite mineral-driven, touches of petrichor. The palate is well balanced with a fine bead of acidity, taut and fresh, a touch of bitter lemonwith quite a saline aftertaste. Enjoy this over the next decade. Closure: Diam. Drink 2023-2038.

Head winemaker Brian Sieve was on hand to show me through de Montille’s wide range of whites and reds. “There are vintages where the vigneron chooses the date to pick, but in 2020 (and 2021) it was determined by Nature,” he opined. “So, that means we can’t dictate the style. Then there are logistical factors that come into play, like your pickers’ availability to pick at the right time. You tend to lose students the later it is, but you get older people still coming, and then it becomes difficult from later September. In 2020 we had to be ready to pick as soon as we came back from vacation because I wanted to stay in the red fruit profile. We were at the limits, really, in terms of ripeness and acidity. The white was less complicated than the red. What saved us was the quantity of fruit [in terms of lowering concentration]. Everything was over 35hl/ha. I am looking forward to seeing where these wines are after the second winter in barrel because there will be some good reductive characteristics. The alcohol levels are around 12.5° to 13.0°. Most whites are under Diam.” There is a lot to admire in de Montille’s 2020s in both colors. By managing to stay in that red fruit profile, Sieve retained that sense of Pinoté that eluded others, avoiding any confit-like aromas or flavors. In addition, the use of whole bunch is very assiduous (see tasting notes for exact percentages) and lends the reds freshness when it might have been lacking. Highlights here include the Pommard Les Rugiens-Bas, a brilliant Clos de Vougeot, a great Pommard-like Volnay Les Mitans and, of course, the two cuvées from Les Malconsorts, which I found quite different this year.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.