Gericht zoeken
 
Wit Bewaren

2020 Puligny Montrachet 1er Cru Le Cailleret - Domaine de Montille

€ 140,00 (€ 169,40)

Millésime:2020
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:NM 92-94
Specifiek:Exclusiviteiten
Foodpairing:Wit vlees, Witte vaste vis, Gerookte vis, Zalm, Risotto
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten
Bio:ja


Dit perceel van 0.83 hectare is ideaal gelegen te midden de helling of "en milieu de côte". We bevinden ons in het verlengde van Montrachet (op dezelfde hoogte ten Noorden), onder Chevalier-Montrachet en boven 1er Cru les Pucelles. Liefhebbers aanzien deze Premier Cru van Domaine de Montille de facto als een Grand Cru. De naam Le Cailleret verwijst naar de keien en kiezel die er de bodem bezaaien. Sinds 1993 vertoont deze wijn méér dan een vage gelijkenis met Montrachet. Geniet ervan, best vanaf vier tot acht jaar na de oogst.

Toujours à la hauteur, ce vin est extrêmement complet, racé et presque aristocrate. C'est le vin blanc du domaine que je préfère - Alix de Montille

IN DE PERS

92-94 Neal Martin – vinous.com (Oktober 2021)
The 2020 Puligny-Montrachet Caillerets 1er Cru has a mineral-driven bouquet that sports a subtle reduction, hints of dried pineapple, fern and orange pith. The palate is medium-bodied with a fine bead of acidity, orange zest and tangerine with a slightly peachy finish that finally does demonstrate the tension I was seeking. Very classy. Closure: Diam. Drink 2025-2045.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.