![]() | 2022 Nuits St Georges Aux Saints Juliens - Domaine de Montille | € 52,89 (€ 64,00) |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nuits Saint Georges splitst zijn terroir in twee: ten Noorden brengen de aromatische en zachte wijnen Vosne Romanée in herinnering. Ten Zuiden, in de richting van Premeaux, nijgen we meer naar stevige bewaarwijnen met densiteit. De naam "Saints-Juliens" vind zijn oorsprong in vroegchristelijke tijden; in de VIde Eeuw bouwde Saint Martin er een kapel ter ere van Saint Julien. Op de grens van de wijngaard staat nog een kruisbeeld dat hieraan herinnert. Het perceel van 0,58 hectare van Domaine de Montille ligt aan de voet van de helling ten Noorden van de appellatie, naar Vosne Romanée en de befaamde Premier Cru "Les Thorey" toe. De wijnen lijken er op deze van Vosne: ze zijn opmerkelijk aromatisch en haast geparfumeerd met mooie florale toetsen. Het is een zachte en succulente wijn met een fijne structuur die vlot en vrij snel op dronk komt, binnen de drie tot vijf jaar. Heel dikwijls geniet deze Nuits Saint Georges van vinificatie met volledige klusters. Het is een ballerina... IN DE PERS 90-93 Jasper Morris – Inside Burgundy (December 2023) 50% whole bunch vinification, then immediate malolactic, so racked early. Medium deep purple with a delicious and quite heady bouquet, plenty of energy, some refinement. I love the juicy quality of the fresh raspberry fruit, with a perfect fruit-acid-tannin balance. Drink 2028-2034. 87-89 Neal Martin – vinous.com (Januari 2024) The 2022 Nuits Saint-Georges Aux Saint-Julien has a very perfumed bouquet of red cherries and blueberries with a light rose petal touch coming through. It’s almost dainty in style, but there’s plenty of fruit here. The palate is medium-bodied with supple tannins, slightly savoury in style, with brown spices appearing towards the nicely structured finish. Maybe short-term, but it should be quite delicious. Drink 2025 – 2034. Head winemaker Brian Sieve describes: “We had an uneventful 2022,” he explains in their barrel cellar in Meursault. “We didn’t have any employee or tractor problems. The “noise” you have during a vintage didn’t happen. The biggest problem was finding good wood to prune after the frosts in 2021, which was early in the season. We had quite a bit of rain in June to sustain us through the dry periods, especially on the limestone soils. The Côte de Nuits, particularly Clos de Vougeot, seem to get more rain than the Côte de Beaune, 40mm there compared to 10mm down here. I believe the anti-hail canons in the Côte de Beaune ‘push’ the storms northwards. Marsannay and Gevrey get heaps of rain. You get more stress on more calcareous soils that are porous but free-draining. We had no heatwave or ‘canicule’ when the vines shut down. It was a warm season, but the stats are skewed because of the hot temperatures in February and March. It wasn’t like 2018 when maturity was advanced and progressing very fast. In 2022, the maturity came slower. We started with the kosher wines on August 26 and finished around September 8. We cropped at around 45hL/ha for the reds. The whole cluster percentages were based on whether it fitted into the vats. The wines underwent one extraction per day, pigeage rather than pumping over, which is just done at the beginning, whereas in his day, Hubert de Montille was doing three or four. Extraction happens by itself more than it used to. We found that we had very high-quality lees in 2022.” Domaine de MontilleSinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne. |