Wijngids  -  Vademecum 1970-2015

2015
Getekend door warmte en zon, zijn de wijnen van Pomerol en Saint Emilion uitzonderlijk omwille van hun fruit, diepte en balans.

2014
Ondanks een gecontrasteerde lente, waarborgt een reddende "été indien" de kwaliteit van het wijnjaar.

2013
Een zeer wispelturig millésime dat aangename wijnen voorbrengt na vele inspanningen in de wijngaard en in de kelder.

2012
Een gematigd klimaat liet een gezapige rijping toe, met complexe en evenwichtige wijnen tot gevolg.

2011
Met de ondankbare taak om twee van de grootste wijnjaren in de geschiedenis van Bordeaux op te volgen, blaken de wijnen van 2011 van opmerkelijke energie.

2010
Heel anders dan zijn voorganger. De wijnen vertonen extreme complexiteit en diepgang. Wat is de natuur mooi wanneer ze vrijgevig is!

2009
Eén van de zeer grote millésimes van de 60 laatste jaren, waarvan we nu al weten dat het de referentie zal zijn en blijven omwille van zijn kracht en natuurlijke concentratie.

2008
Doorzettingsvermogen en geduld waren de sleutelwoorden. Het begin van het seizoen was vochtig en laattijdig, de zomer matig, maar de "été indien" bracht redding en een perfecte maturiteit. Enkele buitengewoon succesvolle wijnen.

2007
Een millésime met uitdagingen, dat een onzeker klimaat weerspiegelt: een warme lente, gevolgd door een frisse en vochtige zomer, en afgesloten met een zonnige maand september. Voordeliger voor de vroegrijpe terroirs. Het brengt een citaat van Mark Twain in herinnering: “Climate is what you expect, Weather is what you get”.

2006
Gecontrasteerd millésime met een zomer die nu eens warm, dan weer triest was. Een vroege en zonnige oogst voor de Merlots.

2005
Een door de Goden gezegend millésime. Een prachtige zomer, droog en warm, maar niet buitensporig. Een ideale oogst. Een algemeen succes voor alle cépages en alle appellaties.

2004
Een vrij succesvol millésime. De wijnen missen een beetje charme, maar een goede gesteldheid maakt van hen bewaarwijnen.

2003
Het millésime van klimatologische excessen. Sommige druiven verbrandden in de zon, met atypische wijnen tot gevolg. Oplettende en voorzichtige wijnmakers slaagden met rijkelijke en beloftevolle wijnen. Een opmerkelijk succes voor Médoc en de kleihoudende gronden van Pomerol.

2002
Een moeilijke klimatologie liet toe om toegankelijke wijnen te produceren die jong mogen worden gedronken.

2001
Een klassiek wijnjaar dat ondergewaardeerd is na de fanfares van 2000. De wijnen zijn opmerkelijk evenwichtig en nu al verrukkelijk.

2000
De vaandeldrager. De krachtige en gestructureerde Grands Vins mogen uw geduld beproeven.

1999
Gematigd jaar. Een mooie, overvloedige oogst die wijnen voortbracht die vandaag toegankelijk en genietbaar zijn.

1998
Een opmerkelijk succes op de rechteroever (Saint Emilion en Pomerol), dankzij een zonnige oogst volgend op een zeer mooie zomer. Enkele zeer grote wijnen.

1997
Gecommercialiseerd in een euforische context. De wijnen verdienden niet hun hoge prijzen. Ze bieden nochtans flessen met een florale charme.

1996
Een goed millésime. Zijn overvloed leidde tijdens de veroudering tot enkele tekortkomingen in de constitutie van meerdere wijnen.

1995
Meer dan een decennium later is dit een ware klassieker voor Bordeaux. Elegant en edel. De Grands Vins verdienen bewaring. De andere zijn verrukkelijk en genietbaar.

1990
Een millésime van grote hitte. Zijn rijkelijk alcoholgehalte en zijn verleidelijk karakter maakt van dit wijnjaar de voorkeur van vele liefhebbers.

1989
Een groot, klassiek millésime dat zeer vroegtijdig was (Pomerol oogstte begin september). Hij is iets strenger dan de 1990 en blijft één van de beste van de XXste Eeuw.

1982
Een haast perfect wijnjaar. Ondanks de overvloed van de oogst hebben de wijnen een grenzeloze charme behouden.

1975
Een droog wijnjaar met weinig wijn. Vele beloftes werden teleurgesteld door een aanhoudende astringentie. Enkele zeer mooie successen in Pomerol.

1970
Het eerste millésime van de Moderne Tijden. De wijnbouw had enkele moeilijke decennia achter de rug. Grote, klassieke wijnen.

Persoonlijke commentaar van Christian en Edouard Moueix, vertaald uit het Frans en het Engels.