Bio is één van dé grote tendenzen in de wijnsector op vandaag. De doorbraak kwal er toen bio synoniem werd met betere kwaliteit van het eindproduct.
De wijnwereld is voortdurend in beweging en trendgevoelig. Koelere klimaten, hoger gelegen wijngaarden, afwijzing van overdadige eiktoetsen, het wegdijnen van cultwijnen, nieuwe wereldwijnen en uber-dure garagewijnen ten voordele van ware klasse, met de heropstanding van iconen zoals Bordeaux, Bourgogne of Barolo, ongemak rond té hoge alcoholgehaltes, zijn enkele van die verschuivingen in de laatste jaren. Welke nieuwe wijnstijlen treden nu op het voorplan?
De heisa rond “vin naturel”, de bouwwoede rond “green wineries”, het oprakelen van locale druiverassen, de slow food beweging of het “think globally, eat locally” manifest laten het al vermoeden: het wordt het herontdekte, eminent natuurlijk karakter van wijn. Wat kan wijn anders zijn dan bio? We moeten toegeven dat ook in de wijnbouw overdadige toepassing van phyto-sanitaire ingrepen geleid hebben tot overdaad. Daar is niets mee: overdaad schaadt. Maar er is méér.
Voor het eerst werd wetenschappelijk onderzoek verricht naar biodynamische wijnbouw. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Geisenheim in Duitsland kwam na vier jaar vorsen in 2012 tot de conclusie dat de biologische aanpak loont op kwalitatief niveau. Er is niets meer nodig om zelfs cynici of sceptici snel tot inkeer te brengen als hun wijn daadwerkelijk verbetert door een nieuwe, “groenere” aanpak. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat druiven die geproduceerd worden met respect voor het milieu van hogere kwaliteit zijn dan de andere die op “klassieke” (foei!) wijze worden bekomen. De druiven zijn kleiner maar meer geconcentreerd, and it shows…
Château Pontet Canet
Toen Alfred Tesseron resoluut de stap zette naar bio met deze Pauillac (80 ha, 5ème Grand Cru Classé) kwam de verrassing uit kritische hoek: torenhoge monsterscores verstoorden de gangbare hiërarchie. Sindsdien versnelden diverse Châteaux in Bordeaux hun experimenten inzake bio om de opgelopen achterstand in te halen. Ondertussen worden in Bordeaux al 7.716 hectare wijngaarden biologisch verbouwd (700 wijngaarden)!
Château Fonplégade
Het Amerikaans koppel Denise en Stephen Adams zijn hier de residerende Chatelains. Deze bijzonder charmante mensen steunen op een geweldig team met Eloi Jacob als régisseur en Corine Comme, Stéphane Derenoncourt en Michel Rolland als consulenten. Fonplégade omvat 18,5 hectare verdeeld over het plateau calcaire en een helling van klei en kalk. Het management is bio-gecertifieerd sinds 2013 en biodynamisch sinds 2017.
Domaine de Montille
Domaine de Montille is bio sinds 1995. Chemische "molecules de synthèse" (met uitzondering van kopersulfaat) werden verbannen en oude methodes als natuurlijke compost en labourage werden heringevoerd. Biodynamie werd doorgevoerd in 2005 en in 2011 werden ze bio-gecertifieerd. De natuurlijke weerstand van de plant werd versterkt en de aandacht voor de natuurlijke cyclus benadrukt.
En ga zo maar verder… Veel plezier met deze heerlijke wijnen.
Rood | Rosé | Wit | Zoet | |
bewaarwijn | ||||
drinkklaar maar zal nog bewaren | ||||
op dronk | ||||
Primeur |
Primeur Wij selecteerden deze wijn van de nieuwe oogst voor u. U kan hem reserveren aan een voordelige prijs terwijl hij rust op vat. Anderhalf jaar na de oogst wordt hij gebotteld, ingevoerd en bezorgd. Raadpleeg de specifieke verkoops- en leveringsvoorwaarden of lees meer over het primeur verkoopsysteem hier. |