Clos Manou
Clos Manou is een rijzende ster in de Médoc. Françoise en Stéphane Dief (spreek uit “DF” op z’n Engels) bouwden Clos Manou uit over twee decennia.
« Nos modèles de travail, ce sont les grands crus du bordelais. Ce qui nous inspire, c’est ce qui se fait de mieux » poneren ze onomwonden. Met passie en zin voor detail gingen ze een twintigtal jaar terug aan de slag met 12 are. Nu kijken ze uit op 18 hectare na aankoop van een cru artisan en zelfs een cru bourgeois. Dit alles vinden we in de godvergeten en wilde noordeljke Médoc. Het terroir is drieledig en complementair met
“29% graves, 28% calcaire de Couquèques, 25% sables colluvionnés, 13% recouvrement sables argileux brun, 5% sables colluvionnés graveleux”. De densiteit van aanplanting is zomaar eventjes 10.000 wijnstokken per hectare en bestaat uit 52% Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 2,5% Cabernet Franc, 3,5% Petit Verdot. Clos Manou werd onlangs door William Kelley van The Wine Advocate genoemd als een van de beste "under-the-radar" Châteaux in Bordeaux en het is al langer een lieveling van Jane Anson bijvoorbeeld. Recente jaargangen maken grote indruk op ons en bieden een uitzonderlijke verhouding prijs-kwaliteit-plezier.