Gericht zoeken
 
Wit Op dronk maar met bewaarpotentieel

2019 Ch. Carbonnieux - Pessac Léognan GCC

€ 31,00 (€ 37,51)

Millésime:2019
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Carbonnieux
Wijnstreek:Bordeaux - Graves & Pessac Léognan
Score:VD 92
Foodpairing:Gerookte vis, Schaaldieren & Zeevruchten, Vettige vissen, Zalm, Hors d'Oeuvres, Kruidig, Romige pasta, Vegetarisch
Smaakprofiel:Medium
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten
Netto E.P./fl. excl. BTW € 31,00
Netto E.P./fl. incl. BTW € 37,51


Carbonnieux Blanc 2019 is een heerlijk! 65% Sauvignon en 35% Sémillon. Elevage gedurende 10 maand op 25% nieuwe eik.
Na het vak te hebben geleerd op diverse locaties in de wereld, komt Andréa, de zoon van Eric Perrin, terug thuis. 2019 is zijn eerste vinificatie. Hij heeft talent zo blijkt: doe zo voort... De nazaten van Erics broer, Philibert Perrin, zijn een stuk jonger: zijn eerste kindje werd geboren in 2019!

IN DE PERS

92 Neal Martin – vinous.com (Februari 2022)
The 2019 Carbonnieux Blanc has developed nicely in barrel, offering orange pith, honeysuckle and jasmine scents, touches of quince and almond coming through with time. The palate is medium-bodied with a zesty entry, fine weight, and some new oak lending sweetness toward the finish. Give this two or three years, as it is an accomplished dry white Pessac. Drink 2024-2042.

91-93 Neal Martin – vinous.com (Juni 2020)
The 2019 Carbonnieux Blanc was picked from 29 August to 18 September at 42hl/ha and aged in 25% new oak. It has an intense bouquet with lime zest, peach skin and beeswax scents, nicely focused with good attack. The palate is very well balanced with lovely pineapple and orange pith notes on the entry. Very cohesive with a tangy and vigorous finish. Excellent. Drink 2022-2040.

92 Antonio Galloni – vinous.com (Februari 2022)
The 2019 Carbonnieux Blanc is bright and exquisitely sculpted. Lemon peel, white pepper, white flowers, mint and crushed rocks are beautifully delineated. Deceptively weightless in feel, this airy, understated white offers notable complexity. I especially like how the 2019 opens with a bit of aeration. Drink 2024-2037.

90-92 Antonio Galloni – vinous.com (Juni 2020)
The 2019 Carbonnieux Blanc is distinctive and classy. Crushed rocks, lemon peel, flowers and white pepper all give the 2019 a good deal of aromatic lift. A touch of reduction adds character while allowing the wine's natural depth and structure to come through nicely. Hints of slate, pear and mint linger nicely.

89-91 Lisa Perrotti-Brown – robertparker.com (Juni 2020)
Composed of 65% Sauvignon Blanc and 35% Semillon, the 2019 Blanc was harvested from the 29th of August to the 18th of September. Yields were 42 hectoliters per hectare this year. The alcohol came in at 13% with a pH of 3.1. It is aging in French oak barrels, 25% new, with lees stirring for an anticipated 10 months. The nose displays delicate scents of pear tart, fresh yellow apples and honey-drizzled peaches with hints of lemongrass and dill seed. Medium-bodied, the palate is elegantly played with invigorating freshness supporting the stone fruit and citrus flavors, finishing zesty.

93 Jane Anson – decanter.com (Juni 2020)
90-92 Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (Juni 2020)
93-94 James Suckling – jamessuckling.com (Juni 2020)
93-94 Yohan Castaign – anthocyanes.com (Juni 2020)
92 Jeff Leve – winecellarinsider.com (Juni 2020)

Carbonnieux

Depuis son installation à Carbonnieux en 1962, Antony Perrin a constitué des vignobles sur les meilleurs terroirs de Pessac-Léognan. Ses deux fils, Éric et Philibert, continuent de mener une politique très qualitative. Le Château Carbonnieux est situé sur un point culminant de la commune de Léognan, une très jolie bâtisse avec des tourelles de style périgourdin, et le vignoble d’un seul tenant tout autour sur un terroir graveleux légèrement pentu est parfaitement drainé par un cours d’eau nommé l’Eau Blanche. Les 50 hectares qui produisent le vin rouge sont encépagés de 60% Cabernet-Sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet franc, 1% Malbec, 1% Petit Verdot. 42 hectares sont consacrés au blanc (65% Sauvignon, 35% Sémillon). Les fermentations sont rigoureusement contrôlées à basses températures durant 3 à 4 semaines. Le chai a été élaboré avec un souci de qualité manifeste, le vin y circule par gravitation, évitant ainsi des remontages traumatisants. Les longues cuvaisons en cuves inox de 21 jours sont idéales pour extraire toute la précieuse matière. Le vin est placé en barrique (1/3 de neuves, 1/3 dans les barriques d’un an) pour un élevage de 18 mois pour le rouge dont la structure le mérite, et d’environ 10 mois pour le blanc qui y développe de subtils arômes que l’on reconnaît à coup sûr à l’aveugle. Dans ce terroir d’exception, une attention particulière est donnée aux hommes et aux femmes car chaque parcelle porte un prénom féminin ou celui du vigneron qui s’en est occupé.
Le Château Carbonnieux rouge est très typé, aux arômes de fruits rouges avec des notes fumées et réglissées, où élégance, équilibre des tanins et persistance sont en harmonie, de bouche ample et fondue, de garde.